| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-19 18:05:21
Temat: Do Herbatki!!!Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie miałam
monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
sos pomidorowy z pieprzem
dip musztardowy
Szczególnie interesują mnie w tym względzie "smaki ostre". Z góry dziękuję.
Ja serwuję standardowo: sos czosnkowy i sos tatarski (gotowe, kupione w
sklepie, jako, że marna ze mnie kucharka).
Odp. na pyt. - fondue pieczarkowo-mięsne polega tylko i wyłącznie na tym, że
razem z kawałkami mięsa nadziewam na widelec plasterki pieczarek i to do
oleju.
A przy sałatkach nadal się upieram.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-19 19:38:14
Temat: Re: Do Herbatki!!!Sos pomidorowy z pieprzem (4 porcje)
0,5 kg pomidorów ( w zimie moga być z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
sól
pieprz
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę (jeśli z puszki to
wystarczy otworzyć puszkę :-)) Czosnek obieramy i miażdżymy - pożniej
podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy pomidory i cukier i dusimy, aż
powstanie gladki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy
pieprz, mieszamy, studzimy i podajemy.
Dip musztardowy
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
1 szalotka
szczypta estragonu ( preferowany świeży)
Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
Na ostro to może być jeszcze:
Dip z owczym serem
1 czerwona papryczka chili
1 zielone pepperoni
1 ząbek czosnku
200 g jogurtu
200 g sera owczego
sól
Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Herbatka
Ania wrote in message ...
>Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie miałam
>monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
>sos pomidorowy z pieprzem
>dip musztardowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-19 20:45:00
Temat: Odp: Do Herbatki!!!Dziekuje. Wszystko wkrótce wykorzystam. Ania
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:G0aB4.11389$O...@n...tpnet.pl...
> Sos pomidorowy z pieprzem (4 porcje)
> 0,5 kg pomidorów ( w zimie moga być z puszki)
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka oliwy z oliwek
> 1 łyżka cukru
> sól
> pieprz
> 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
> Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę (jeśli z puszki to
> wystarczy otworzyć puszkę :-)) Czosnek obieramy i miażdżymy - pożniej
> podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy pomidory i cukier i dusimy, aż
> powstanie gladki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu
dodajemy
> pieprz, mieszamy, studzimy i podajemy.
> Dip musztardowy
> 2 jajka ugotowane na twardo
> 5 łyżek octu winnego
> 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
> sól, pieprz, cukier
> 1 szalotka
> szczypta estragonu ( preferowany świeży)
> Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
> olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
> razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
> Na ostro to może być jeszcze:
> Dip z owczym serem
> 1 czerwona papryczka chili
> 1 zielone pepperoni
> 1 ząbek czosnku
> 200 g jogurtu
> 200 g sera owczego
> sól
> Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
> miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
> widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
> dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
> Smacznego
> Herbatka
> Ania wrote in message ...
> >Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie
miałam
> >monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
> >sos pomidorowy z pieprzem
> >dip musztardowy
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |