Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <BF8B4.11259$Ob.330028@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Do Herbatki!!!
Lines: 47
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <G0aB4.11389$Ob.331670@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 19 Mar 2000 19:38:14 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.10.46
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953494694 212.160.10.46 (Sun, 19 Mar 2000 20:38:14 MET)
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Mar 2000 20:38:14 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25075
Ukryj nagłówki
Sos pomidorowy z pieprzem (4 porcje)
0,5 kg pomidorów ( w zimie moga być z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
sól
pieprz
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę (jeśli z puszki to
wystarczy otworzyć puszkę :-)) Czosnek obieramy i miażdżymy - pożniej
podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy pomidory i cukier i dusimy, aż
powstanie gladki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy
pieprz, mieszamy, studzimy i podajemy.
Dip musztardowy
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
1 szalotka
szczypta estragonu ( preferowany świeży)
Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
Na ostro to może być jeszcze:
Dip z owczym serem
1 czerwona papryczka chili
1 zielone pepperoni
1 ząbek czosnku
200 g jogurtu
200 g sera owczego
sól
Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Herbatka
Ania wrote in message ...
>Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie miałam
>monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
>sos pomidorowy z pieprzem
>dip musztardowy
|