Data: 2000-03-19 19:38:14
Temat: Re: Do Herbatki!!!
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sos pomidorowy z pieprzem (4 porcje)
0,5 kg pomidorów ( w zimie moga być z puszki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
sól
pieprz
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę (jeśli z puszki to
wystarczy otworzyć puszkę :-)) Czosnek obieramy i miażdżymy - pożniej
podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy pomidory i cukier i dusimy, aż
powstanie gladki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy
pieprz, mieszamy, studzimy i podajemy.
Dip musztardowy
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
1 szalotka
szczypta estragonu ( preferowany świeży)
Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
Na ostro to może być jeszcze:
Dip z owczym serem
1 czerwona papryczka chili
1 zielone pepperoni
1 ząbek czosnku
200 g jogurtu
200 g sera owczego
sól
Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
Herbatka
Ania wrote in message ...
>Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie miałam
>monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
>sos pomidorowy z pieprzem
>dip musztardowy
|