Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Ania" <a...@t...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <BF8B4.11259$Ob.330028@news.tpnet.pl>
<G0aB4.11389$Ob.331670@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: Do Herbatki!!!
Lines: 54
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <g%aB4.11538$Ob.334852@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 19 Mar 2000 20:45:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.191.121
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953498700 212.160.191.121 (Sun, 19 Mar 2000 21:45:00 MET)
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Mar 2000 21:45:00 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25076
Ukryj nagłówki
Dziekuje. Wszystko wkrótce wykorzystam. Ania
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:G0aB4.11389$O...@n...tpnet.pl...
> Sos pomidorowy z pieprzem (4 porcje)
> 0,5 kg pomidorów ( w zimie moga być z puszki)
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka oliwy z oliwek
> 1 łyżka cukru
> sól
> pieprz
> 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
> Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę (jeśli z puszki to
> wystarczy otworzyć puszkę :-)) Czosnek obieramy i miażdżymy - pożniej
> podsmażamy na szklisto na oliwie. Dodajemy pomidory i cukier i dusimy, aż
> powstanie gladki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu
dodajemy
> pieprz, mieszamy, studzimy i podajemy.
> Dip musztardowy
> 2 jajka ugotowane na twardo
> 5 łyżek octu winnego
> 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
> sól, pieprz, cukier
> 1 szalotka
> szczypta estragonu ( preferowany świeży)
> Jajka obieramy i dzielimy na pół. Żółtka ucieramy z octem, musztardą i
> olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Szalotkę obieramy i siekamy
> razem z białkiem i estragonem. Mieszamy ze sosem musztardowym.
> Na ostro to może być jeszcze:
> Dip z owczym serem
> 1 czerwona papryczka chili
> 1 zielone pepperoni
> 1 ząbek czosnku
> 200 g jogurtu
> 200 g sera owczego
> sól
> Chili i pepperoni czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i
> miażdżymy. Mieszamy czosnek z jogurtem a następnie dodajemy rozgnieciony
> widelcem ser. Mieszamy tak długo, aż powstanie jednolity gładki sos. Wtedy
> dodajemy papryczki i doprawiamy solą i pieprzem.
> Smacznego
> Herbatka
> Ania wrote in message ...
> >Ja w sprawie sosów do fondue (>Sałatki do fondue???>). Chwilowo nie
miałam
> >monitora, dlatego dopiero teraz proszę Cię o dwa przepisy z Twojej listy:
> >sos pomidorowy z pieprzem
> >dip musztardowy
>
>
>
|