| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-10 01:29:24
Temat: Dobre prognozy dla diety optymalnej w USAMOJ DOKTOR POWIEDZIAL MI "COKOLWIEK JEST TO CO JESZ JEDZ TO DALEJ"
Tlumaczenie listu z anglojezycznej grupy dyskusyjnej
----------------------------------------------------
--------------------------
--------------------------------------
W Ameryce takim polskim Kwasniewskim jest Atkins. Diete jego stosuja
dziesiatki tysiecy ludzi ale oficjalna medyczni przywodcy jakby tego nie
widzieli.
Tak byko przez 30 lat ale od pewnego czasu sprawy zmieniaja sie i to
radykalnie.
Jak podala prasa z dn 31 maja br. obecny sposob odzywiania spoleczenstwa
amerykanskiego doprowadzil do tego, ze 53% ludzi ma nadwage ciala conajmniej 9
kg co ma niekorzystny wplyw na stan zdrowia.
W tej sytuacji naukowcy na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa, ktore jest
odpowiedzialne za polityke zdrowego odzywiania, zlecilo przeprowadzenie
porownawczych badan niskotluszczowej diety Ornisha z wysokotluszczowa dieta
Atkinsa.
Jak wiadomo ,dieta Ornisha (10-20% tluszczu) od kilkunatu lat byla oficjalnie
popierana i przez nauke i organizacje rzadowe. Uznawaly ja rowniez instytucje
ubezpieczeniowew , pokrywajac koszty zwiazane ze stosowaniem tej diedy.(5 tys
dol na osobe).
Teraz dieta Ornisza jest pod obstrzalem, pierwszy raz zaproszono na najwyzszy
szczebel Atkinsa.
Badania porownawcze obu diet sa kierowane przez Centrum Zywieniowe USDA przy
University of California w Davis.
Uchwalono, ze jesli dieta Atkinasa okaze bardziej efektywna od diety
Ornisha pod wzgledem redukcj masy ciala oraz skutkow zdrowotnych USDA zmieni
obowiazujace od 30 lat zalecenia zywieniowe a wtedy golonka stanie sie
lekarstwem.
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-06-10 16:31:36
Temat: Re: Dobre prognozy dla diety optymalnej w USAProblem w tym, ze nie wszyscy ludzie toleruja dobrze duze ilosci tluszczu
w diecie. Wlasnie te badania w US wykazaly, ze zmiana diety przez
japonskich emigrantow na amerykanska, bardziej bogata w tluszcze
nasycone, powoduje zwiekszenie zachorowalnosci na miazdzyce. Podobnie
emigranci z Meksyku z powodu radykalnej zmiany diety z nacznie czesciej
choruja na cukrzyce niz amerykanie meksykanskiego pochodzenia mieszkajacy
w US od kilku pokolen.
Aborygeni z Alaski toleruja tluszcze nienasycone w diecie znacznie lepiej
niz Europejczycy.
Jezeli wiec ktos rzeczywiscie chce stosowac diete wysokotluszczowa
Atkinsa to powinien poddac sie co jakis czas badaniom proporcji
lipoprotein krwi i cholesterolu, aby po dwu, trzech latach diety nie
okazalo sie, ze co prawda jest szczuplutki, ale z zaawansowana miazdzyca.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-06-11 00:36:57
Temat: Re: Dobre prognozy dla diety optymalnej w USA
>Problem w tym, ze nie wszyscy ludzie toleruja dobrze duze ilosci tluszczu
>w diecie. Wlasnie te badania w US wykazaly, ze zmiana diety przez
>japonskich emigrantow na amerykanska, bardziej bogata w tluszcze
>nasycone, powoduje zwiekszenie zachorowalnosci na miazdzyce.
>Jezeli wiec ktos rzeczywiscie chce stosowac diete wysokotluszczowa
>Atkinsa to powinien poddac sie co jakis czas badaniom proporcji
>lipoprotein krwi i cholesterolu, aby po dwu, trzech latach diety nie
>okazalo sie, ze co prawda jest szczuplutki, ale z zaawansowana miazdzyca.
>Cien
Czesc,
Masz racje, rozni ludzie reaguja roznie i trzeba sie tez okresowo badac.
Jesli chodzi o reakcje roznych ludzi na lipidy to warto przytoczyc tu wyniki
badan wlasnie amerykanskich,i tak.
CHOLESTEROL
Na pierwsze pytanie odpowiadaja wyniki badan tak zwanej mega-analizy wykonanej
przez
zespol naukowcow pracujacych pod kierunkiem dr.Wanndy Howell z University of
Arizona, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition 1997:65:
1747-1764
Zespol dr. Howell stosujac w/w meta-analyze zbadal 224 wyniki badan
opublikowanych w latach 1966-1994. Badania te obiely lacznie 8143 osoby w 366
niezaleznych grupach badawczych. Byly to jak podaja autorzy wszystkie badania
opublikowane w jezyku angielskim w tym czasie. Omowienie tego artylu jest
dostepne w internecie pod adresem http://www.enc-online.org/mete.htm.
W jednym komentarzy do w/w wynikow badan (http:www.enc-online.org/dietc.htm)
czytamy: "Przeprowadzona w ciagu ostatnich dwoch lat analiza wykazala , ze
przewazajaca liczba badan wskazuje, ze zawarty w pozywieniu cholesterol ma
niewielki wplyw na wzrost poziomu cholesterolu w plazmie czlowieka. Do takiego
stwiedzenie upowazniaja liczne badania kliniczne z ostatnich 30 lat. Wykazaly
one, ze dzienne spozycie 100mg cholesterolu zawartego w pozywieniu powoduje
wzrost poziomu cholesterolu w plazmie srednio o 2.5mg/dl. Okolo 15 do 20 %
ludzi jest jednak bardziej wrazliwa na spozycie produktow zawierajacych
cholesterol, powoduje to u nich wzrost poziomu chlesterolu w plazmie do 3.2
mg/dl w stosunku do 1.6 mg/dl u osob najmniej wrazliwych)". Podalo jako
przyklad, ze zmniejszenie spozywanego dziennie cholesterolu z pozywieniu z
400mg/dl, co jest przecietnym dziennym spozyciem w Ameryce do zalecanego
poziomu 300 mg/dl spowoduje obnizenie cholesterolu w plazmie zaledwie o
3.2mg/dl u osob wrazliwych lub zaledwie o 1.6mg/dl u osob niewrazliwych..", Nie
jest to wiec efektywna metoda obnizania cholesterolu we krwi. Wyniki
mega-analizy byly pierwszym szokiem dla dotychczasowych przekonan w medycynie.
Powyzsze wyniki potwierdzily mniej wiecej to samo co czterdziesci lat
wczesniej stwierdzili niezaleznie Ancel Keysa i Mark Hegsteda. W swoim
niedawnym wywiadzie Dr. Ancel Keys powiedzial "...nie ma zadnego powiazania
pomiedzy cholesterolem w pozywieniu a cholesterolem we krwi, i wiemy to od
dawna".
ZAGADNIENIE SZKODLIWOSCI TLUSZCZOW
Rzeczywiscie, dieta wysokotluszczowa z samej definicji jest bogata w zawartosc
tluszczow w tym tluszczow nasyconych. Przeswiadczenie o ich szkodliwosci jest
gleboko ugruntowane wrod lekarzy i spoleczenstwa. Dlatego, drugim szokiem w
kregach medycznych odbila sie wypowiedz dra Waltera Willeta z Hardvard School
of Public.Health, jednej z najbardziej renomowanych uczelni w Stanach
Zjednoczonych. Wypowiedz jego pod oryginalnym tytulem "Go Fat? Exploding
Nutriton Myts"opublikowana 29 marca, 2000r dostepna jest pod
http://www.worldhealthnews.harvard.edu/spotlight/ind
ex.html)
Juz we wstepie prof. Willett stwierdzil: "Obowiazujaca obecnie piramida
zywieniowa bazuje na : zalozeniu, ze caly zespol weglowodanowy jest dobry a
wszystkie tluszcze sa zle. Poglad ten nigdy nie byl poparty przez jakiekolwiek
wyniki badan".
Prof. Willett przyznal, ze ".. priorytetem ostatnich dwoch dekad bylo
ograniczanie zawartosci tluszczu w pozywieniu ale... w ostatnich siedmiu latach
nastapila modyfikacja tego pogladu". Bazujac na 20 letnich badaniach swego
zespolu nie znajduje on ogolnego powiazania pomiedzy procentowa zawartoscia
kalorii pochodzacych z tluszczu a wynikiem zdrowotnym. Jego zdaniem, znaczenie
w diecie ma nie ogolna zawartosc a typ tluszczu i forma weglowodanow. Jego
zdaniem nalezy unikac spozywania tluszczow nasyconych a nie tluszczow wogole
jako takich. Powiedzial dalej, ze powiedzenie, ze wszystkie tluszcze sa
szkodliwe spowodowany zostal duzaym uproszczeniem.
Wypowiedzia swa dr. Willett rozwial wiec mit szkodliwosci tluszczu
pozostawiajac wciaz otwarty problem szkodliwosci tluszczow nasyconych.
Przeswiadczenie to bazuje on na licznych badaniach wykonanych w przeszlosci.
Badania te byly jednak prowdzone w warunkach "normalnej" diety a wiec
wysokoweglowpdanowej. Prawdopodobnie i lotnicy o ktorych wspominasz jedli i
jedno i drugie. Fakt ten zostal natychmiast podniesiony w biezacych dyskusjach.
Zobacz sci.med.nutrition.
Jak juz wspomniano, wyniki badan diet niskoweglowodanowych nie potwierdzaja
tego i prowadza do hipotezy odmiennego lancucha metabolicznego tluszczow.
BADANIA DLUGOTRWALE i zagadnienie skutkow ubocznych diety.
Istnieje wiele badan wskazujacych na brak podstaw wiazacych diete tluszczowa z
zachorowalnoscia na rozne choroby jak choroby nowotworowe, choroby ukladu
sercowo-naczyniowego czy nerki. Tak np.cytowany juz prof Willetta ze szkoly
medycznej w Harvardzie stwierdzil, ze w ciagu 14-letnich badan jego zespolu
nie znalezliono uzasadnienia, ze dieta nisko-tluszczowa zabezpiecza przed
rakiem piersi.
Brak powiazan pomiedzy tlusczami nasyconymi a chorobami serca wykazaly 6-letnie
badania 40 tys Amerykanow w srednim wieku. (A Ascherio I inni. Dietary fat and
risk of coronary heart dieases opublikowane w British Medical Journal, 1996
Jul. 13, 84-90). Natomiast kszereg innych prac wylazalo, ze dieta bogataw
cukier powoduje choroby serca.(Liu, Metabolisem, 1983), lub G. Mann, Janus Pub.
19930..
Istnieje wiele badan wskazujacych na brak podstaw wiazacych diete tluszczowa z
zachorowalnoscia na rozne choroby jak choroby nowotworowe, choroby ukladu
sercowo-naczyniowego czy nerki. Tak np.cytowany juz prof Willetta ze szkoly
medycznej w Harvardzie stwierdzil, ze w ciagu 14-letnich badan jego zespolu
nie znalezliono uzasadnienia, ze dieta nisko-tluszczowa zabezpiecza przed
rakiem piersi.
Z braku miejsca nie przytaczam wynikow badan. Ale juz nikt obecnie nie
dyskutuje czy tluszcze sa szkodliwe ale raczej dlaszego i w jakich warunkach
nie sa szkodliwe. No, ....pomijam tu slawna wypowiedz 30 profesorow PAN.
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |