« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-10 08:26:33
Temat: Drogi Wladyslawie ;)Zrobiłem w sobotę na obiad gulasz - właściwie w dużej mierze opierając się
na oryginalnej recepturze ( dodałem tylko może więcej papryki suszonej ) - i
naszła mnie taka konkluzja - po kiego grzyba ludzie dają pomidory ???
Wcześniej myślałem, że to pomidory nadają gulaszowi taki a nie inny smak,
ale treraz już wiem, że to tylko i wyłącznie zasługa papryki.
Polecam wszystkim.
Skład - wołowina, papryka świeża czerwona słodka, jakieś papryczki świeże
ostre, włoszczyzna ( krojona w drobną kostkę ), przyprawy, tłuszcz do
przesmażenia mięsa, bulion
--
IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-10 12:29:45
Temat: Odp: Drogi Wladyslawie ;)Ja osobiscie dodaje jeszcze po chwili smazenia miesa pokrojone jablko.
Dodaje jablko rowniez do pieczonego kurczaka i do wszelkich innych pieczeni.
Jablko sprawia, ze mieso jest bardziej delikatne i nie zsycha sie, a ponadto
ten aromat... polecam
Joanna
> Zrobiłem w sobotę na obiad gulasz - właściwie w dużej mierze opierając się
> na oryginalnej recepturze ( dodałem tylko może więcej papryki suszonej ) -
i
> naszła mnie taka konkluzja - po kiego grzyba ludzie dają pomidory ???
> Wcześniej myślałem, że to pomidory nadają gulaszowi taki a nie inny smak,
> ale treraz już wiem, że to tylko i wyłącznie zasługa papryki.
> Polecam wszystkim.
>
> Skład - wołowina, papryka świeża czerwona słodka, jakieś papryczki świeże
> ostre, włoszczyzna ( krojona w drobną kostkę ), przyprawy, tłuszcz do
> przesmażenia mięsa, bulion
>
> --
> IL PSS - OS3 - 28752610
> "Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
> powinien wyglądać pirat.
> Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
> schludnego i dobrodusznego oberżysty"
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 20:46:23
Temat: Re: Drogi Wladyslawie ;)ostry <o...@e...com.pl> wrote:
> Zrobi"em w sobotę na obiad gulasz - w"aściwie w dużej mierze opierając się
> na oryginalnej recepturze ( doda"em tylko może więcej papryki suszonej ) - i
> nasz"a mnie taka konkluzja - po kiego grzyba ludzie dają pomidory ???
> Wcześniej myśla"em, że to pomidory nadają gulaszowi taki a nie inny smak,
> ale treraz już wiem, że to tylko i wy"ącznie zas"uga papryki.
> Polecam wszystkim.
>
> Sk"ad - wo"owina, papryka świeża czerwona s"odka, jakieś papryczki świeże
> ostre, w"oszczyzna ( krojona w drobną kostkę ), przyprawy, t"uszcz do
> przesmażenia mięsa, bulion
>
Ten sklad w zaden sposob nie przypomina zadnej "oryginalnej receptury"
gulaszu.
Podstawowy smak gulaszu pochodzi z miesa. O jego charakterze decyduja
papryka, smalec (prawdziwy,wysmazony ze sloniny nie zaden nieokreslony
"tluszcz"), cebula. Przyprawy to kminek i czosnek. Zadnej wloszczyzny
ani bulionu.
Pomidory odgrywaja w gulaszu uboczna, ale wazna role nadajac mu
odpowiednia nute smakowa. Wystarczy porownac proporcje skladnikow, zeby
zobaczyc o co chodzi:
mieso - 1 kg
ziemniaki - 1 kg
cebula - 300 g
papryka w strakach - 140 g
smalec - 80 g
papryka w proszku - 20 g (jedna paczuszka)
swieze pomidory - 60 g - wiec jeden nieduzy pomidor na duzy kociol
gulaszu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 10:51:56
Temat: Re: Drogi Wladyslawie ;)No to ja tu sie postaraem a tu znowu skucha :(((
Ale bede próbowal dalej ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 10:52:53
Temat: Re: Drogi Wladyslawie ;)BTW - chodzilo mi o to, ze z pomidorami czy bez smakuje tak samo - a ma
posmak papryki wiec stad moja konkluzja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-17 21:41:10
Temat: Re: Drogi Wladyslawie ;)ostry <o...@e...com.pl> wrote:
> BTW - chodzilo mi o to, ze z pomidorami czy bez smakuje tak samo - a ma
> posmak papryki wiec stad moja konkluzja
E, nie calkiem tak samo. Pomidory rzeczywiscie nie sa w gulaszu
najwazniejsze, niemniej niezbedne. Tak jak np. nie zastapisz w gulaszu
smalcu maslem lub olejem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |