Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-09-07 08:22:48

Temat: Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W przepisie mam 2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku, na ile zwykłych
drożdży mogę to zamienić?

To jest na 3 szklanki mąki, przepis na warkocz z serem. Czy dobrze
kombinuję, że 5 dag drożdży mi starczy?

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-09-07 08:47:22

Temat: Re: Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:fbr228$cuf$2@nemesis.news.tpi.pl...
> W przepisie mam 2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku, na ile zwykłych
> drożdży mogę to zamienić?
>
> To jest na 3 szklanki mąki, przepis na warkocz z serem. Czy dobrze
> kombinuję, że 5 dag drożdży mi starczy?
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Ja na chleb daję 1/4 paczki świeżych drożdży a to jest 80 dag mąki, lub
1/3 paczki na 1,2 kg mąki... Ważne, aby dobrze wyrobić ciasto - masz w
czym - użyj - albo automatycznego piekarnika, albo robota do wyrobienia
ciasta (ja robię to na cieście na kluski (15min) i na cieście drożdżowym -
około 1,5 godziny - piekarnik podgrzewa, więc gdy wyjmuję ciasto do dalszej
obróbki jest dobrze wyrośnięte i można z niego robić wszystko - bułki,
rogaliki, chałki, czy pieczywo nadziewane serem, masą makową, jagodami,
marmoladą, czy powidłem. Wystarczy wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
Dasz więcej drożdży szybciej ci wyrośnie, trzeba pilnować i obserwować
stan...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-09-07 09:38:50

Temat: Re: Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?
Od: "R@blinka" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> W przepisie mam 2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku, na ile zwykłych
> drożdży mogę to zamienić?
>
> To jest na 3 szklanki mąki, przepis na warkocz z serem. Czy dobrze
> kombinuję, że 5 dag drożdży mi starczy?


7 g drożdży instatnt = 25 g drożdży świeżych
Podaję za torebeczką ;) z suchymi drożdżami

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Buraki gotowane w piekarniku - jak?
z programu Nigella ucztuje
kim-chi! Pana, panie profesorze niezwyczajny, Janie Pająku, proszę o pomilczenie!
TROCHE PRZEPISOW
lejdi spid stik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »