| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-13 08:54:11
Temat: DuszonkiWitam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
Z góry dzięki za pomoc.
krk@<wykasuj>o2.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-13 18:05:56
Temat: Re: DuszonkiHmm.. nie znam tej nazwy, ale czy chodzi Ci o takie ziemniaki, które leżą w
całości lub połówkach w piekarniku (lub w rondlu) w towarzystwie różnych
dodatków i bulgocą sobie w niewielkiej ilości wody aż zmiękną (lub
zarumienią się)?
--
Pozdrawiam
Sasannka
Ps. I Ty mozesz zarobic
na naszym sklepie internetowym:
http://partner.wec.com.pl/
Jeżeli interesuje Cię biżuteria.
Użytkownik "Kasia" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c0i3hf$p86$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
> pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
> zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
> duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
>
> Z góry dzięki za pomoc.
> krk@<wykasuj>o2.pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-13 18:50:08
Temat: Re: DuszonkiFri, 13 Feb 2004 09:54:11 +0100, na pl.rec.kuchnia, Kasia napisał(a):
> Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
> pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
> zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
> duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
>
> Z góry dzięki za pomoc.
> krk@<wykasuj>o2.pl
u mnie pieczonki robi się tak:
na dno garnka kilka plasterków słoninki, na to liście białej kapusty,
ziemniaki krojone w plastry ok 1 cm grubości, przekładane warstwami z
cebulą oraz boczkiem i kiełbaską, wszystko doprawione do smaku pieprzem i
solą, trzeba pamiętać że ziemniaki "ciągną" dość dużo soli przy
gotowaniu/duszeniu, gdyż są słodkie, podobnie z cebulą, więc soli nie
należy żałować. Słyszałam że niektórzy dokładają jeszcze do tego buraki w
plastrach i marchew, ale ja wolę takie bez dodatków ;)
pozdrawiam i smacznego
Koko-sanka
--
Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 00:00:14
Temat: Re: Duszonki> Fri, 13 Feb 2004 09:54:11 +0100, na pl.rec.kuchnia, Kasia napisał(a):
>
> > Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
> > pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
> > zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
> > duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
> >
> > Z góry dzięki za pomoc.
> > krk@<wykasuj>o2.pl
>
> u mnie pieczonki robi się tak:
> na dno garnka kilka plasterków słoninki, na to liście białej kapusty,
> ziemniaki krojone w plastry ok 1 cm grubości, przekładane warstwami z
> cebulą oraz boczkiem i kiełbaską, wszystko doprawione do smaku pieprzem i
> solą, trzeba pamiętać że ziemniaki "ciągną" dość dużo soli przy
> gotowaniu/duszeniu, gdyż są słodkie, podobnie z cebulą, więc soli nie
> należy żałować. Słyszałam że niektórzy dokładają jeszcze do tego buraki w
> plastrach i marchew, ale ja wolę takie bez dodatków ;)
>
> pozdrawiam i smacznego
> Koko-sanka
> --
> Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
> www.CrazySquad.prv.pl
koniecznie do tego zieleniny w postaci posiekanej naci pietruchy na wierzch też
liścia kapusty,/ uwaga nie przesadzić z ilością wędliny / to mają być nade
wszystko ziemniaki.Najlepsze są na ognisko w żeliwnym kociołku. Na małym ogniu
powinny być dobre po ok 50 - 60 min. W warunkach polowych miast pokrywki na
wierzchniego liścia kapusty położyć darń trawy/odwrócony trawą do wnętrza. S m
a c z n e g o!!!!!!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |