Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "zyga" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Duszonki
Date: 20 Feb 2004 01:00:14 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <b27bmhz0j6cx$.1i051wm2iwef3.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1077235214 899 213.180.130.18 (20 Feb 2004 00:00:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2004 00:00:14 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.134.160.226, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192337
Ukryj nagłówki
> Fri, 13 Feb 2004 09:54:11 +0100, na pl.rec.kuchnia, Kasia napisał(a):
>
> > Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
> > pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
> > zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
> > duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
> >
> > Z góry dzięki za pomoc.
> > krk@<wykasuj>o2.pl
>
> u mnie pieczonki robi się tak:
> na dno garnka kilka plasterków słoninki, na to liście białej kapusty,
> ziemniaki krojone w plastry ok 1 cm grubości, przekładane warstwami z
> cebulą oraz boczkiem i kiełbaską, wszystko doprawione do smaku pieprzem i
> solą, trzeba pamiętać że ziemniaki "ciągną" dość dużo soli przy
> gotowaniu/duszeniu, gdyż są słodkie, podobnie z cebulą, więc soli nie
> należy żałować. Słyszałam że niektórzy dokładają jeszcze do tego buraki w
> plastrach i marchew, ale ja wolę takie bez dodatków ;)
>
> pozdrawiam i smacznego
> Koko-sanka
> --
> Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
> www.CrazySquad.prv.pl
koniecznie do tego zieleniny w postaci posiekanej naci pietruchy na wierzch też
liścia kapusty,/ uwaga nie przesadzić z ilością wędliny / to mają być nade
wszystko ziemniaki.Najlepsze są na ognisko w żeliwnym kociołku. Na małym ogniu
powinny być dobre po ok 50 - 60 min. W warunkach polowych miast pokrywki na
wierzchniego liścia kapusty położyć darń trawy/odwrócony trawą do wnętrza. S m
a c z n e g o!!!!!!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|