Data: 2004-02-20 00:00:14
Temat: Re: Duszonki
Od: "zyga" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Fri, 13 Feb 2004 09:54:11 +0100, na pl.rec.kuchnia, Kasia napisał(a):
>
> > Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tej grupie. Bardzo prosiłabym o
> > pomoc. Czy ktoś z szanowych grupowiczów mógłby mi napisać jak się robi
> > zwyczajne duszonki. Różnie to nazywają: duszonki, pieczonki. To takie
> > duszone ziemniaczki z jakąś wędlinką i czymś tam jeszcze.
> >
> > Z góry dzięki za pomoc.
> > krk@<wykasuj>o2.pl
>
> u mnie pieczonki robi się tak:
> na dno garnka kilka plasterków słoninki, na to liście białej kapusty,
> ziemniaki krojone w plastry ok 1 cm grubości, przekładane warstwami z
> cebulą oraz boczkiem i kiełbaską, wszystko doprawione do smaku pieprzem i
> solą, trzeba pamiętać że ziemniaki "ciągną" dość dużo soli przy
> gotowaniu/duszeniu, gdyż są słodkie, podobnie z cebulą, więc soli nie
> należy żałować. Słyszałam że niektórzy dokładają jeszcze do tego buraki w
> plastrach i marchew, ale ja wolę takie bez dodatków ;)
>
> pozdrawiam i smacznego
> Koko-sanka
> --
> Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
> www.CrazySquad.prv.pl
koniecznie do tego zieleniny w postaci posiekanej naci pietruchy na wierzch też
liścia kapusty,/ uwaga nie przesadzić z ilością wędliny / to mają być nade
wszystko ziemniaki.Najlepsze są na ognisko w żeliwnym kociołku. Na małym ogniu
powinny być dobre po ok 50 - 60 min. W warunkach polowych miast pokrywki na
wierzchniego liścia kapusty położyć darń trawy/odwrócony trawą do wnętrza. S m
a c z n e g o!!!!!!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|