| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-25 12:01:27
Temat: Dynia na slodko-kwasno po brandenburgsku
3 kg dyni (ok 1 kg miazu)
1/2 l wody
1/2 l octu winnego
500 g cukru
1 niepryskana cytryna
1/2 laski cynamonu
1 kawalek korzenia imbiru lub wedle uznania wiecej
1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
Dynie (niezmarnowana oczywiscie) obrac, oczyscic z gniazd nasiennych i jak sie
nie wie co z czasem zrobic to mozna fikusne figurki foremkami powycinac albo
takim wyrzynakiem do melonow kulki z miazu kombinowac. Reszte w kostki
potraktowac i zuzyc do czego innego. Wode gotowac 15 min z octem, cukrem,
pokrojona w plastry cytryna i podobniez imbirem, cynamonem oraz pieprzem. Dodac
dynie i gotowac tak dlugo az kawalki stana sie miekkie i lekko przezroczyste.
Wyciagac lyzka cedzakowa i ulozyc w kamionce. Syrop jeszcze raz zagotowac i
potem zalac nim zawartosc kamionki. Pojemnik nakryc gaza lub bawelnianym
recznikiem i szczelnie zwiazac. Do spozycia nadaje sie po 4 tygodniach jako
dodatek do dziczyzny i pieczeni.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-25 16:19:30
Temat: Re: Dynia na slodko-kwasno po brandenburgsku
Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych
>
>
>ciach
Dodac
> dynie i gotowac tak dlugo az kawalki stana sie miekkie i lekko
przezroczyste.
> Wyciagac lyzka cedzakowa i ulozyc w kamionce. Syrop jeszcze raz zagotowac
i
> potem zalac nim zawartosc kamionki. Pojemnik nakryc gaza lub bawelnianym
> recznikiem i szczelnie zwiazac. Do spozycia nadaje sie po 4 tygodniach
jako
> dodatek do dziczyzny i pieczeni.
>
> Irek
>
> Sluchajcie ! JAdlam kiedys taka dynie!!!!!!!!!! R e w e l a c j a.
Ale byla w sloiku typu WECK. DAwno to bylo i juz nie pomne dokladnego menu.
Poczestowala mnie tym smakolykiem stara Slazaczka. Napewno spróbuje to
zrobic. ZAstanawiam sie tylko jak to zawekowac? Normalnie jak kompot? Chyba
tak. A mysle, ze mozna dodawac do takich potraw do jakich sie dodaje borówki
.
Pozdr. Maria Tomanek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |