Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dynia raz jeszcze.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dynia raz jeszcze.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-25 12:51:13

Temat: Dynia raz jeszcze.
Od: "Wrotek" <m...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis na jakiś dżem, marmeladkę albo cóś ?
Pozdrawiam.Wrotek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-25 13:41:23

Temat: Re: Dynia raz jeszcze.
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wrotek <m...@s...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:
> Przepis na jakiś dżem, marmeladkę albo cóś ?

Powidełko z dyni wg książki M. Monatowej "Zapasy na zimę":

Żółtą dojrzałą dynię obrać ze skóry, odrzuciwszy pestki ze środka,
pokrajać w małe kwadratowe kawałki, a włożywszy do kamiennej
rynki, zalać na spód dwie łyżki wody i dusić pod przykryciem,
często mieszając, aż się zupełnie rozgotuje na masę. Wtedy ją
przefasować przez gęste sito, dodać tyle na wagę miałkiego cukru,
ile było dyni, wcisnąć sok z kilku cytryn, wsypać łyżeczkę przesianego
imbiru, wrzucić kilka kawałków skórki cytrynowej lub pomarańczowej
dla zapachu, które potem odrzucić i smażyć na wolnym ogniu często
mieszając, aby się powidełko nie przypaliło.
Wysmażywszy do odpowiedniej gęstości, wystudzić i włożyć do słojów.
Jeśli się doda do tego powidełka część morel pokrajanych na połówki,
po przesmażeniu powidełko będzie jak marmelada morelowa.

Koniec cytatu.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dynia na slodko-kwasno po brandenburgsku
Dowcipy kulinarne
ftp jest czy nie
cos na kanapke
O gofrach ziemniaczanych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »