| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-16 12:22:34
Temat: Dziwny placek ? prosba o przepisPrzejrzałem już wszystkie wyszukiwarki i nic nie mogę znaleść. Szukam
przepisu na prosty placek, ktorym sie w dziecinstwie opychałem, a przepis
niestety nie został od Babci przekazany dalej.
Opisze, jak to wygladalo i jakby sie komuś z Was skojarzylo, to bardzo
proszę o wskazowki.
Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.
Jest dosc gruby, okolo 1.5 cm.
Podaje sie w dżemem, sam w sobie ma zwykly smak, nie ma w nim przypraw
ziolowych itd. tylko sol.
Tyle pamietam. Domyslam sie, ze przepis jest prosty; jajka, maka, kwasne
mleko, i chyba odrobina sody. Ale wypieki poki co sa dla mnie tematem tabu,
wiec sie nie domysle sam.
Z gory serdeczne dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-16 13:39:11
Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepisUżytkownik "acodin" <a...@p...onet.eu> napisał w wiadomości
news:g86gs5$rnb$1@news.onet.pl...
> Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
> blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
> jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
> bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.
mi sie kojarza langosze, ale nie jestem, czy o to ci chodzilo, choc i one sa
przepyszne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-16 14:29:43
Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepisOn 16 Sie, 15:39, "siliana" <t...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "acodin" <a...@p...onet.eu> napisał w
wiadomościnews:g86gs5$rnb$1@news.onet.pl...
>
> > Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
> > blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
> > jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
> > bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.
>
> mi sie kojarza langosze, ale nie jestem, czy o to ci chodzilo, choc i one sa
> przepyszne.
Takie placki dzieci na wsiach sobie smażyły na blasze kuchni, a nie na
patelni, choć też można.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-16 15:47:12
Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepisacodin w news:<g86gs5$rnb$1@news.onet.pl> pisze:
> Tyle pamietam. Domyslam sie, ze przepis jest prosty; jajka, maka, kwasne
> mleko, i chyba odrobina sody. Ale wypieki poki co sa dla mnie tematem tabu,
> wiec sie nie domysle sam.
Szklanka mąki, jajko, łyżeczka sody, szczypta soli i coś kwaśnego dla
sody: śmietana/zsiadłe mleko/jogurt/serwatka itp. I wyrabiasz. Jeśli
ciasto wychodzi za twarde, dodajesz więcej mleka/jogurtu, jeśli za rzadkie
- więcej mąki.
W czasie, kiedy olej rozgrzewa się na patelni, dzielisz ciasto na
dwie/trzy części (w zależności od wielkości patelni) i rozwałkowujesz,
rozgniatasz ręcznie na placki wielkości patelnianego dna. Smażysz po obu
stronach pod przykryciem.
To jest wersja powiedzmy że polska. :-) Irlandczycy nawet chleb pieką
na sodzie, więc jeśli, zamiast jajka, dasz 25 g masła, otrzymasz
ciasto na irlandzkie bułeczki. Jajkiem można posmarować po wierzchu,
przed wstawieniem do piekarnika. :-)
Pozdrawiam,
Zenon Grodzki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |