Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dziwny placek ? prosba o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dziwny placek ? prosba o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-08-16 12:22:34

Temat: Dziwny placek ? prosba o przepis
Od: "acodin" <a...@p...onet.eu> szukaj wiadomości tego autora

Przejrzałem już wszystkie wyszukiwarki i nic nie mogę znaleść. Szukam
przepisu na prosty placek, ktorym sie w dziecinstwie opychałem, a przepis
niestety nie został od Babci przekazany dalej.

Opisze, jak to wygladalo i jakby sie komuś z Was skojarzylo, to bardzo
proszę o wskazowki.

Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.

Jest dosc gruby, okolo 1.5 cm.

Podaje sie w dżemem, sam w sobie ma zwykly smak, nie ma w nim przypraw
ziolowych itd. tylko sol.

Tyle pamietam. Domyslam sie, ze przepis jest prosty; jajka, maka, kwasne
mleko, i chyba odrobina sody. Ale wypieki poki co sa dla mnie tematem tabu,
wiec sie nie domysle sam.

Z gory serdeczne dzieki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-08-16 13:39:11

Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepis
Od: "siliana" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "acodin" <a...@p...onet.eu> napisał w wiadomości
news:g86gs5$rnb$1@news.onet.pl...
> Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
> blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
> jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
> bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.

mi sie kojarza langosze, ale nie jestem, czy o to ci chodzilo, choc i one sa
przepyszne.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-08-16 14:29:43

Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepis
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Sie, 15:39, "siliana" <t...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "acodin" <a...@p...onet.eu> napisał w
wiadomościnews:g86gs5$rnb$1@news.onet.pl...
>
> > Placek smaży sie na patelni, na oleju (czuc to potem, jest nieco tlusty i
> > blyszczacy) ale nie wyglada jak nalesnik. Ma pomaranczowo-brazowy kolor,
> > jest trochę chrupiący, na jego powierzchni w czasie smażenia sie robią sie
> > bąble z powietrzem, wiec jest taki pofałdowany, powybrzuszany.
>
> mi sie kojarza langosze, ale nie jestem, czy o to ci chodzilo, choc i one sa
> przepyszne.

Takie placki dzieci na wsiach sobie smażyły na blasze kuchni, a nie na
patelni, choć też można.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-08-16 15:47:12

Temat: Re: Dziwny placek ? prosba o przepis
Od: Zenon Grodzki <z...@l...blaszak.dom> szukaj wiadomości tego autora

acodin w news:<g86gs5$rnb$1@news.onet.pl> pisze:

> Tyle pamietam. Domyslam sie, ze przepis jest prosty; jajka, maka, kwasne
> mleko, i chyba odrobina sody. Ale wypieki poki co sa dla mnie tematem tabu,
> wiec sie nie domysle sam.

Szklanka mąki, jajko, łyżeczka sody, szczypta soli i coś kwaśnego dla
sody: śmietana/zsiadłe mleko/jogurt/serwatka itp. I wyrabiasz. Jeśli
ciasto wychodzi za twarde, dodajesz więcej mleka/jogurtu, jeśli za rzadkie
- więcej mąki.
W czasie, kiedy olej rozgrzewa się na patelni, dzielisz ciasto na
dwie/trzy części (w zależności od wielkości patelni) i rozwałkowujesz,
rozgniatasz ręcznie na placki wielkości patelnianego dna. Smażysz po obu
stronach pod przykryciem.

To jest wersja powiedzmy że polska. :-) Irlandczycy nawet chleb pieką
na sodzie, więc jeśli, zamiast jajka, dasz 25 g masła, otrzymasz
ciasto na irlandzkie bułeczki. Jajkiem można posmarować po wierzchu,
przed wstawieniem do piekarnika. :-)

Pozdrawiam,
Zenon Grodzki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchenka mikrofalowa - odwrotne drzwiczki
Przepisy na nemki :-)
Uzyskanie mocno chrupiacej skorki na chlebie wlasnej roboty
Piekarnik z "przepisami"?
jak używać żeliwnej patelni?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »