Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Zenon Grodzki <z...@l...blaszak.dom>
Subject: Re: Dziwny placek ? prosba o przepis
References: <g86gs5$rnb$1@news.onet.pl>
Reply-To: n...@t...adre.su
Message-ID: <s...@l...blaszak.dom>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux)
NNTP-Posting-Host: 217.172.240.193
Date: 16 Aug 2008 17:47:12 +0200
X-Trace: news.home.net.pl 1218901632 217.172.240.193 (16 Aug 2008 17:47:12 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 23
X-Authenticated-User: zeno.post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314732
Ukryj nagłówki
acodin w news:<g86gs5$rnb$1@news.onet.pl> pisze:
> Tyle pamietam. Domyslam sie, ze przepis jest prosty; jajka, maka, kwasne
> mleko, i chyba odrobina sody. Ale wypieki poki co sa dla mnie tematem tabu,
> wiec sie nie domysle sam.
Szklanka mąki, jajko, łyżeczka sody, szczypta soli i coś kwaśnego dla
sody: śmietana/zsiadłe mleko/jogurt/serwatka itp. I wyrabiasz. Jeśli
ciasto wychodzi za twarde, dodajesz więcej mleka/jogurtu, jeśli za rzadkie
- więcej mąki.
W czasie, kiedy olej rozgrzewa się na patelni, dzielisz ciasto na
dwie/trzy części (w zależności od wielkości patelni) i rozwałkowujesz,
rozgniatasz ręcznie na placki wielkości patelnianego dna. Smażysz po obu
stronach pod przykryciem.
To jest wersja powiedzmy że polska. :-) Irlandczycy nawet chleb pieką
na sodzie, więc jeśli, zamiast jajka, dasz 25 g masła, otrzymasz
ciasto na irlandzkie bułeczki. Jajkiem można posmarować po wierzchu,
przed wstawieniem do piekarnika. :-)
Pozdrawiam,
Zenon Grodzki
|