| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-18 12:01:54
Temat: Eksperymenty kulinarneZebrało mi sie w sobote na eksperymentowanie w kuchni.
Eksperyment 1 - ciasto drożdżowe z kruszonką
a) zamiast 250 g mąki dałam 250 g kaszy manny, do tego 250 g maki zwyklej i
dalej jak w normalnym przepisie
Efekt: ciasto chyba bardziej sie dzisiaj kruszy niz normalnie.
b) do kruszonki dodalam cynamonu
Efekt; znakomity w smaku, natomiast wizualnie... takie suche kakao..
Eksperyment 2 - zupa cebulowa z czerwonej cebuli
a) zamiast grzanek zrumieniłam na patelni płatki owsiane i wsypałam do gotowej
zupy
Efekt: nigdy więcej!!!!
Sama zupe niezla w smaku, natomiast kolor malo apetyczny ( taka brudna ścierka)
Eksperyment 3
Piernik wg przepisu na opakowaniu produktu firmy "Unamel" syrop owocowo-
piernikowy.
Efekt: Ciasto ciemne, bardzo wilgotne, o ładnej spręzystej strukturze
Żadnego smaku piernika - podczas pieczenia mooocno czuc było jedynie goździki,
ale potem i one gdzies ukleciały, nawet w tle brakowało posmaku miodowego.
Jak orzekla moja mam: ni siusik ni pusik.
Pozdrawiam eksperymentalnie QD
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |