Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-18 11:48:04

Temat: pierogi
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bylo o pierogach roznych, a ja poszukuje przepisu na pierogi ziemniaczane -
takie, ktore maja farsz z przyrzadzonych w jakis sposob ziemniakow -
surowych. Czy ktos moze ow sposob przygotowania farszu?

Pozdrawiam,

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-18 14:09:48

Temat: Re: pierogi
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mapet" <l...@w...pl> wrote in message news:3c710567@news.vogel.pl...
> Bieresz biały ser, mielisz w maszynce (na duzych oczkach), bierzesz
> ziemniaki. Sera niech bedzie tyle samo mniej wiecej co ziemniakow.

Dziekuje, ale to jest przepis na ruskie, ktore znam i robie. A ja chce
przepis na pierogi z farszem z ziemniakow samych tzn. bez sera.

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 14:55:28

Temat: Re: pierogi
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: Marta MJ <m...@b...com.pl>

> Dziekuje, ale to jest przepis na ruskie, ktore znam i robie. A ja chce
> przepis na pierogi z farszem z ziemniakow samych tzn. bez sera.

Wieczorem zajrze do mojej sciagaczki pierogowej i cos podrzuce.

K. Kot


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 16:09:02

Temat: Re: pierogi
Od: "Anna Idzik" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Bylo o pierogach roznych, a ja poszukuje przepisu na pierogi
ziemniaczane -
> takie, ktore maja farsz z przyrzadzonych w jakis sposob ziemniakow -
> surowych. Czy ktos moze ow sposob przygotowania farszu?

Witam
Farsz z surowych ziemniaków za dawnych (wegetariańskich) czasów dodawałam do
gołąbków, więc nie mam pojęcia czy się będzie nadawał do pierogów, ale jeśli
chcesz poeksperymentować to mogę go podać:
kilka surowych ziemniaków zetrzeć na tarce (takiej jak do placków
ziemniaczanych), potem odsączyć na drobniutkim sicie żeby wyszła dość zwarta
klucha (ale nie całkiem zbita), dodać do tego sól, pieprz i przysmażoną na
złocisto cebulkę. I to wszystko.
Pozdrawiam
Anka Idzik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 22:44:37

Temat: Re: pierogi
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bieresz biały ser, mielisz w maszynce (na duzych oczkach), bierzesz
ziemniaki. Sera niech bedzie tyle samo mniej wiecej co ziemniakow. Ziemniaki
gotujesz (zupelnie zwyczajnie), po ugotowaniu gnieciesz. Na masle podsmazasz
cebule pokrojona w dosc drobna kostke (cebuli ile chcesz, moja babcia daje
dwie srednio duze, ale wszystk zalezy od gustu i od ilosci farszu).
Podzmazona na zloto cebulke mieszasz z ugniecionymi ziemniakami i dodajesz
do tego bialy ser. Solisz i dajesz pieprzu do smaku. I farsz juz jest.
Najlepiej jak oprzed nakladaniem do pierogow wystygnie - nie bedzie sie
kruszyl i bedzie sie lepiej lepil. Pozdrawiam. Mapet.
"Marta MJ" <m...@b...com.pl> wrote in message
news:a4qplk$2mvp$1@pingwin.acn.pl...
> Bylo o pierogach roznych, a ja poszukuje przepisu na pierogi
ziemniaczane -
> takie, ktore maja farsz z przyrzadzonych w jakis sposob ziemniakow -
> surowych. Czy ktos moze ow sposob przygotowania farszu?
>
> Pozdrawiam,
>
> Marta
>
>




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 23:28:17

Temat: Re: pierogi
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

AAA, sorry...
"Marta MJ" <m...@b...com.pl> wrote in message
news:a4r1va$2tam$1@pingwin.acn.pl...
>
> "Mapet" <l...@w...pl> wrote in message news:3c710567@news.vogel.pl...
> > Bieresz biały ser, mielisz w maszynce (na duzych oczkach), bierzesz
> > ziemniaki. Sera niech bedzie tyle samo mniej wiecej co ziemniakow.
>
> Dziekuje, ale to jest przepis na ruskie, ktore znam i robie. A ja chce
> przepis na pierogi z farszem z ziemniakow samych tzn. bez sera.
>
> Marta
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-19 13:22:13

Temat: Re: pierogi
Od: "Evva" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Anna Idzik" <a...@g...pl> :

> > Bylo o pierogach roznych, a ja poszukuje przepisu na pierogi ziemniaczane -
> > takie, ktore maja farsz z przyrzadzonych w jakis sposob ziemniakow -
> > surowych. Czy ktos moze ow sposob przygotowania farszu?
>
> Witam
> Farsz z surowych ziemniaków za dawnych (wegetariańskich) czasów dodawałam do
> gołąbków, więc nie mam pojęcia czy się będzie nadawał do pierogów,

A czy tylko mi się wydaje, że to się raczej nie uda, bo pierogi za
krótko się gotują i farsz zostanie surowy? Chyba żeby to były pierogi
zapiekane albo jakoś inaczej poddane dłuższej obróbce termicznej...

Pozdrawiam,

Evva sceptyczna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-20 21:20:52

Temat: Re: pierogi
Od: "Piernix" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta MJ" <m...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:a4qplk$2mvp$1@pingwin.acn.pl...
> Bylo o pierogach roznych, a ja poszukuje przepisu na pierogi
ziemniaczane -
> takie, ktore maja farsz z przyrzadzonych w jakis sposob ziemniakow -
> surowych. Czy ktos moze ow sposob przygotowania farszu?

Ja zas poszukuje przepisu na farsz do pierogow a ziemniakow
i kapusty. Slyszalam o czyms takiem ale wiary nie daje
w zjadliwosc tego czegos. Dlatego chcialabym sprobować, jakby ktoś
miał to ja bardzo chętnie... proszę

>
> Pozdrawiam,
i ja również
>
> Marta
>
Piernix
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-23 22:38:50

Temat: Re: farsz z ziemniaków
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!

Jako nowa na tej, grupie pozwolę sobie coś dołączyć

Własnie mój kochany wujek Stasiu z Siedlec przyjechal niedawno do Nas i zrobił
mojej rodzinie takich pierogów ok. 150 - ummmmm pyyyycha !!
Napiszę Ci to, co podpatrzyłam:
- tak więc obraliśmy mnóstwo ziemniaków :-) starlismy to na dużych oczkach.
Wujcio dodał dużo pieprzu białego, soli do smaku ,ojej... mąka i jajko? (chyba
tez tam dał, jak cos to zadzwonię do niego i zapytam się).....aaaa i cebulę
też. Tak więc to wszystko podsmażył na patelni, łacząc starte ziemniaki z
wcześniej podsmażonym świezym boczkiem. Następnie farsz poszedł się wystudzić a
w tym czasie Wujek zabrał się za ciasto itd, itd.
Wujek oczywiscie mówi że najlepsze są smażone po ugotowaniu, ale cóz niestety
nie doczekaliśmy się tego smaku poniewaz teeeen smaaaak nie pozwalał zadnemu
pierogowi się ostudzić :-))

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Monika z Wejherowa
( Jeśli potrzebny będzie dokładniejszy przepis to mogę sie postarać o
dokładniejsze info.)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto z brzoskwiniami?
Kurczak inaczej
[P] w zamian za wstrętny spam
Dopisz swoją restaurację/hotel do wyszukiwarki(gratis).
[spam] ksiazki kulinarne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »