Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ekspres do kawy, jak spienić mleko?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ekspres do kawy, jak spienić mleko?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-17 09:09:02

Temat: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Tomek" <o...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Kupiłem ekspres do kawy Saeco INCANTO, kawka wychodzi swietna, tylko mam problem
z mlkiem.
Wlewam 1/3 do kubka, odkręcam zawór pary ruszam kupkę we wszystkie strony po
chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka ale nie powstaje pianka co
robię źle?
Mleko w kartomiku "Łowickie" 3,2 %

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-17 09:49:57

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

Tomek schrieb:
> Witam
> Kupiłem ekspres do kawy Saeco INCANTO, kawka wychodzi swietna, tylko mam problem
> z mlkiem.
> Wlewam 1/3 do kubka, odkręcam zawór pary ruszam kupkę we wszystkie strony po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka ale nie powstaje pianka co
> robię źle?
> Mleko w kartomiku "Łowickie" 3,2 %

może zamiast kupki weźmiesz mleko w kubku?

Możliwe, że pakujesz parę za głęboko. Najpierw musisz spienić na
powierzchni, dopiero potem idziesz w głąb. Nawiasem mówiąc, ja już
parownika nie używam, bo za dużo zachodu (trzeba czyścić, brakuje jednej
łapy...). Po prostu pakuję mleko do kuchenki mikrofalowej, podgrzewam i
spieniam ręcznym spieniaczem ze sprężynką. Wychodzi lepsza pianka niż z
parownika ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-17 09:51:48

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomek" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:797f.00000073.44e4322e@newsgate.onet.pl...

ruszam kupkę we wszystkie strony po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka

ROTFL tygodnia:)))))

Pozdr. Ewa - sorki, ale nie mogłam sie powstrzymać;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-17 11:29:19

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

ruszam kupkę we wszystkie strony po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka

a właśnie miałem sobie zapażyć kawę....
a tu i ten tego ten o kupkach rozprawia

Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-17 17:14:33

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Emek napisał(a):
> a właśnie miałem sobie zapażyć kawę....

Może nie "paż" tej kawy, tylko "kupkę".
Ja kawę paRZę, w kuBku , oczywiście.
PS. Niedłógo nie bendzie morzna zrozómiedź, co lódzie piszom i
muwiom. Jag tag dalei puidzie, to bendziemy porozómiewadź siem za
pomocom piskuw i chrzonkuw.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-18 09:38:39

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Ach, czy od razu trzeba dać się tak podejść?

ten od paŻenia (żeby nie było OT)
pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-20 09:41:22

Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomek" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:797f.00000073.44e4322e@newsgate.onet.pl...
> Witam
> Kupiłem ekspres do kawy Saeco INCANTO, kawka wychodzi swietna, tylko mam
> problem
> z mlkiem.
> Wlewam 1/3 do kubka, odkręcam zawór pary ruszam kupkę we wszystkie strony
> po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka ale nie powstaje pianka
> co
> robię źle?
> Mleko w kartomiku "Łowickie" 3,2 %

Jeżeli masz "Panarello" czarne, bez dziurek z boku, jedynie z koncentrycznym
ssaniem w dolnej części, to "one tak mają", tzn. spieniają mleko słabo.
Rozwiązaniem jest zamiana na starszy model Panarello, z dwoma bocznymi
dziurkami ssącymi, dostępny w Mediamarkt czy w Saturnie, bodajże za jakieś
60.- PLN.
Możesz również popełniać błąd podstawowy, to nie jest produkcja majonezu,
tylko podgrzewanie mleka do kawy, a pianka jest tylko luksusowym dodatkiem.
Nie widzę możliwości spieniania mniejszej ilości mleka niż szklanka, a wtedy
powstanie parę stołowych łyżek gęstej piany i gorące mleko do "caffee
latte".
Specjaliści nie posługują się Panarello, tylko zwykłą prostą rurką z
pojedynczą dyszą pary na końcu, rurkę wsadzają do specjalnego, nierdzewnego
dzbanuszka, zmrożonego razem z mlekiem do zerowych temperatur.(im zimniej
tym lepiej, ale mleko ma być płynne).
Szczegóły manipulacji z rurką odnaleźć można w "The Milk Frothing Guide",
pod adresem:

http://coffeegeek.com/guides/frothingguide

Pozdrowienia i miłej lektury!
Tadeusz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co do duszonych grzybow?
Pytanko
pomysl na wisniowe konfitury
suszone pomidory
pomidory

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »