Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Date: Sun, 20 Aug 2006 11:41:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ec9aot$luj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cqk42.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156066909 22483 83.31.242.42 (20 Aug 2006 09:41:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Aug 2006 09:41:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275881
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomek" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:797f.00000073.44e4322e@newsgate.onet.pl...
> Witam
> Kupiłem ekspres do kawy Saeco INCANTO, kawka wychodzi swietna, tylko mam
> problem
> z mlkiem.
> Wlewam 1/3 do kubka, odkręcam zawór pary ruszam kupkę we wszystkie strony
> po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka ale nie powstaje pianka
> co
> robię źle?
> Mleko w kartomiku "Łowickie" 3,2 %
Jeżeli masz "Panarello" czarne, bez dziurek z boku, jedynie z koncentrycznym
ssaniem w dolnej części, to "one tak mają", tzn. spieniają mleko słabo.
Rozwiązaniem jest zamiana na starszy model Panarello, z dwoma bocznymi
dziurkami ssącymi, dostępny w Mediamarkt czy w Saturnie, bodajże za jakieś
60.- PLN.
Możesz również popełniać błąd podstawowy, to nie jest produkcja majonezu,
tylko podgrzewanie mleka do kawy, a pianka jest tylko luksusowym dodatkiem.
Nie widzę możliwości spieniania mniejszej ilości mleka niż szklanka, a wtedy
powstanie parę stołowych łyżek gęstej piany i gorące mleko do "caffee
latte".
Specjaliści nie posługują się Panarello, tylko zwykłą prostą rurką z
pojedynczą dyszą pary na końcu, rurkę wsadzają do specjalnego, nierdzewnego
dzbanuszka, zmrożonego razem z mlekiem do zerowych temperatur.(im zimniej
tym lepiej, ale mleko ma być płynne).
Szczegóły manipulacji z rurką odnaleźć można w "The Milk Frothing Guide",
pod adresem:
http://coffeegeek.com/guides/frothingguide
Pozdrowienia i miłej lektury!
Tadeusz
|