Data: 2006-08-20 09:41:22
Temat: Re: Ekspres do kawy, jak spienić mleko?
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomek" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:797f.00000073.44e4322e@newsgate.onet.pl...
> Witam
> Kupiłem ekspres do kawy Saeco INCANTO, kawka wychodzi swietna, tylko mam
> problem
> z mlkiem.
> Wlewam 1/3 do kubka, odkręcam zawór pary ruszam kupkę we wszystkie strony
> po
> chwili mleko zaczyna się gotować, wylewać z kupka ale nie powstaje pianka
> co
> robię źle?
> Mleko w kartomiku "Łowickie" 3,2 %
Jeżeli masz "Panarello" czarne, bez dziurek z boku, jedynie z koncentrycznym
ssaniem w dolnej części, to "one tak mają", tzn. spieniają mleko słabo.
Rozwiązaniem jest zamiana na starszy model Panarello, z dwoma bocznymi
dziurkami ssącymi, dostępny w Mediamarkt czy w Saturnie, bodajże za jakieś
60.- PLN.
Możesz również popełniać błąd podstawowy, to nie jest produkcja majonezu,
tylko podgrzewanie mleka do kawy, a pianka jest tylko luksusowym dodatkiem.
Nie widzę możliwości spieniania mniejszej ilości mleka niż szklanka, a wtedy
powstanie parę stołowych łyżek gęstej piany i gorące mleko do "caffee
latte".
Specjaliści nie posługują się Panarello, tylko zwykłą prostą rurką z
pojedynczą dyszą pary na końcu, rurkę wsadzają do specjalnego, nierdzewnego
dzbanuszka, zmrożonego razem z mlekiem do zerowych temperatur.(im zimniej
tym lepiej, ale mleko ma być płynne).
Szczegóły manipulacji z rurką odnaleźć można w "The Milk Frothing Guide",
pod adresem:
http://coffeegeek.com/guides/frothingguide
Pozdrowienia i miłej lektury!
Tadeusz
|