| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-14 13:26:24
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?Jędrek wrote:
>> Sztuk jedna ewentualnie dwie jak lubisz pikantne.
>>
>> Anet i risotto zdecydowanie nie pikantne
>
>
> dobrze ,ze zapytałem :), .......to jeszcze ostatnie pytanie.... mozna
> trzymac w lodowce dluzej otwarty sloik z ta papryką, ... kupilem
> sloiczek ale tego jest chyba okolo 20 sztuk
>
parę miesięcy może wytrzymać, jak się nie zapaćkało czymś. Łowić czystym
narzędziem, nie paluchami. Co do czosnku, to ja daję go dużo więcej (tak
3-4 ząbki na łeb) i jedną piri-piri na człowieka. Ale wtedy jest
naprawdę ostre i to bardzo. No i tego czosnku nie rumienię i nie
wyławiam. Lubię mieć coś do pogryzienia ;-)
Oczywiście nie należy tego robić, jak się ma w przeciągu następnych 48
godzin ważną rozmowę z jakimś wampirem (np. szefem).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-14 13:32:57
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?
> dobrze ,ze zapytałem :), .......to jeszcze ostatnie pytanie.... mozna
> trzymac w lodowce dluzej otwarty sloik z ta papryką, ... kupilem sloiczek
> ale tego jest chyba okolo 20 sztuk
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek
Postoją nie ma problemu, wykorzystasz do innych dań jak choćby smażone
ziemniaki z czosnkiem i powyższą papryczką. A może Ci posmakują, znam
takiego jednego co się tym zajada jak orzeszkami. A że wyglądały niegroźnie
sama spróbowałam, to była mieszanka papryki z oliwkami, skusiłam się tylko
na oliwkę i długo nie mogłam dojść do siebie.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-11-14 18:30:27
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?> Jak czosnek się ze złoci to
> wyciągnąć go z patelni.
Przeciez to kompletnie zepsuje ta potrawe... chodzi o Spaghetti Aglio, Olio
e Peperoncino. Wystarczy zatrudnic googla przepis sie znajdzie..
pzdr
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-11-14 18:48:31
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?
Użytkownik "tomolek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dlal4a$1rj$1@inews.gazeta.pl...
>> Jak czosnek się ze złoci to
>> wyciągnąć go z patelni.
>
> Przeciez to kompletnie zepsuje ta potrawe... chodzi o Spaghetti Aglio,
> Olio
> e Peperoncino. Wystarczy zatrudnic googla przepis sie znajdzie..
> pzdr
> t.
>
Ja wyciągam i mi to jakoś nic nie psuje i uważam że wyciąganie to raczej
kwestia gustu.
Anet co często wrzuca czosnek na oliwę a potem go wyławia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-11-14 20:55:45
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?>
> Anet co często wrzuca czosnek na oliwę a potem go wyławia
alez nie chodzi o wylawianie... tylko o zrumienianie, a wlasciwie jak
piszesz zezlocenie. Jak mi sie tak zrobi to wyrzucam i zaczynam od nowa. Ale
o gustach sie oczywiscie nie dyskutuje. Jest to moj ulubiony makaron i robie
go tak:
Na bardzo dobrej oliwie szkle :):) czosnek i papryczke do tego wrzucam
makaron (najlepszy jest bucatini) mieszam, nie smaze! duzo natki pietruszki
i do tego starty, koniecznie prawdziwy parmezan. (no jeszcze sol i
ewentualnie pieprz) Odchodzac od klasycznego przepisu mozna dodac np:
grillowana paryke, pomidory bez skorki, suszone pomidory, krewetki, anchois
w roznych kombinacjach. mniam...
pozdrawiam
tomek co o gustach nie dyskutuje :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-11-14 21:03:07
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?
Jest to moj ulubiony makaron i robie
> go tak:
> Na bardzo dobrej oliwie szkle :):) czosnek i papryczke do tego wrzucam
> makaron (najlepszy jest bucatini) mieszam, nie smaze! duzo natki
> pietruszki
> i do tego starty, koniecznie prawdziwy parmezan. (no jeszcze sol i
> ewentualnie pieprz) Odchodzac od klasycznego przepisu mozna dodac np:
> grillowana paryke, pomidory bez skorki, suszone pomidory, krewetki,
> anchois
> w roznych kombinacjach. mniam...
> pozdrawiam
> tomek co o gustach nie dyskutuje :)
>
Mój ulubiony nie jest, ale ja z tych mniej ostrych, mąż zajada. Wypróbuje na
nim Twój przepis (czyli zostawię czosnek).
Anet i małe co nie co
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-11-14 21:34:10
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?
> Mój ulubiony nie jest, ale ja z tych mniej ostrych, mąż zajada. Wypróbuje
na
> nim Twój przepis (czyli zostawię czosnek).
i nie zrumien go blagam, trzeba tylko zeszklic... :)
pzdr
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-11-14 21:46:16
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?"tomolek" <t...@o...pl> wrote in message news:dlal4a$1rj$1@inews.gazeta.pl..
.>> Jak czosnek się ze złoci to
>> wyciągnąć go z patelni.
>
> Przeciez to kompletnie zepsuje ta potrawe... chodzi o Spaghetti Aglio, Olio
> e Peperoncino. Wystarczy zatrudnic googla przepis sie znajdzie..
> pzdr
Wszystkie przepisy na "Spaghetti Aglio e Olio" (e <trzeci skladnik i wiecej>)
zalecaj obsmazyc czosnek na zloty kolor i albo go wyjac albo nie wyjmowac, w
zaleznosci od upodoban. Wlosi jednak go wyciagaja czesciej niz nie...
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-11-14 22:52:09
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?> Wszystkie przepisy na "Spaghetti Aglio e Olio" (e <trzeci skladnik i
wiecej>)
> zalecaj obsmazyc czosnek na zloty kolor i albo go wyjac albo nie wyjmowac,
w
> zaleznosci od upodoban. Wlosi jednak go wyciagaja czesciej niz nie...
Nie wszystkie, ja takiego nigdy nie widzialem...
Nigdy tez nie nie jadlem z zezloconym czosnkiem albo bez czosnku, a jadlem w
kilku co najmniej knajpach, w trzech co najmniej krajach, w tym we Wloszech.
Zrumieniony czosnek nabiera charakterystycznego posmaku, moim zdaniem nie
pasujacego do tej potrawy zupelnie.
pozdrawiam
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-11-14 23:30:47
Temat: Re: "Europa da się >>>" jaka papryka ?"tomolek" <t...@o...pl> wrote in message news:dlb4f1$okt$1@inews.gazeta.pl...
>> Wszystkie przepisy na "Spaghetti Aglio e Olio" (e <trzeci skladnik i
> wiecej>)
>> zalecaj obsmazyc czosnek na zloty kolor i albo go wyjac albo nie wyjmowac,
> w
>> zaleznosci od upodoban. Wlosi jednak go wyciagaja czesciej niz nie...
>
> Nie wszystkie, ja takiego nigdy nie widzialem...
> Nigdy tez nie nie jadlem z zezloconym czosnkiem albo bez czosnku, a jadlem w
> kilku co najmniej knajpach, w trzech co najmniej krajach, w tym we Wloszech.
> Zrumieniony czosnek nabiera charakterystycznego posmaku, moim zdaniem nie
> pasujacego do tej potrawy zupelnie.
> pozdrawiam
Wiesz...dla rozrywki dobralem sie do swojej biblioteczki kucharskiej oraz wstukalem
nazwy potrawy w google.
Klasyczna wloska ksiazka kucharska ("Silver Spoon" mam wydanie angielskie) zaleca
przyrumienienie czosnku na kolor zloty a czy go wyjac czy nie zostawia wybor
gotujacemu ("mozna wyjac gdzy czosnek sie zarumnieni.")
A z 'netu - pierwsze z brzegu przepisy zlecaja albo wyjecie albo nie,
http://www.agferrari.com/index.php/spaghettiaglio.ht
ml
http://www.parshift.com/ovens/Secrets/secrets051.htm
Nie che mi sie dalej szukac ale chyba wyciagasz zbyt pochopne konkluzje ze swoich
doswiadczen kulinarnych.
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |