| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-23 11:46:17
Temat: Farsze do kurczakaPostanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
I co do takiego kurczaka się podaje?
To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-23 12:23:32
Temat: Re: Farsze do kurczakaKinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:
> Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
> podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
> wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
> Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
> I co do takiego kurczaka się podaje?
U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-23 13:25:11
Temat: Re: Farsze do kurczaka
> U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
> smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
> Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
> myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)
>
Chałka, jak na słodko to konsekwentnie! :)
Wymyśliłam taki farsz: kuskus z miodem, morelami i rodzynkami. Zobaczymy,
jak mi to wyjdzie, wrażeniami podzielę się po świętach. Do tego surówka z
pomarańczy i sałaty, żadnych ziemniaków - ma być lekko i wiosennie.
Mam jeszcze pytanie - czy można mieszać smaki dań tak bardzo jak ja to
zrobię: na pierwsze żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, na drugie kurczak
na słodko? Nikogo nie skręci?
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-23 19:00:47
Temat: Re: Farsze do kurczakaHejka!
ja w swieta zamierzam zrobic farsz egzotyczny: pomarancze, banany, suszona
papaje, anansy z puszki ;)
do tego odrobina dobrego czerwonego wina
pozdro
BaRMaN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 19:02:08
Temat: Re: Farsze do kurczakaPewnego pięknego dnia środa, 23 marca 2005 12:46=data użytkownik Kinga
'Słowotok' Macyszyn, sącząc kawkę, wyklepał:
> Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
> podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
> wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
> Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
> I co do takiego kurczaka się podaje?
>
> To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)
>
>
Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :) Sos jakiś do tego by
się przydał. Nie mam pomysłu jaki. Może beszamelopodobny?
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 21:06:37
Temat: Re: Farsze do kurczaka
Użytkownik "Kruszyzna" napisała:
>>
> Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
> konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
> kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
> folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :)
Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
(bazylia?)?
Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta feta
nie wyplynie..
--
P_ozdrowienia
PS. A jutro pieke ciasteczka piwne - tylko mam powaze obawy czy dotrwaja do
niedzieli ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-25 15:04:09
Temat: Re: Farsze do kurczakaPewnego pięknego dnia w czwartek, 24 marca 2005 22:06 użytkownik Pelangi,
sącząc kawkę, wyklepał:
> Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
> akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
> (bazylia?)?
Tak, bazylię też dałam, ale w ogóle, to zwyczajne, czyli sól, pieprz i
czosnek granulowany (to niekoniecznie). A, z tą solą to ostrożnie, feta
jest przecież słona jak diabli :)
> Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta
> feta nie wyplynie..
Nie wiem, jak to się będzie sprawować na patelni. Ja piekłam w piekarniku.
Nie trzeba było tych cyców niczym związywać, same w sobie świetnie się
trzymały, a do tego utrzymywała je alufolia. Nic nie wypływało. Jeśli
chcesz spróbować z patelnią, to może mimo wszystko obwiąż je nitką. No i
sos! Sos mile widziany, bez niego są nieco suche.
Acha, część cyców zrobiłam z oscypkiem. Przyprawy takie same + oscypek do
środka. Też bardzo smaczne :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |