Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Farsze do kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Farsze do kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-23 11:46:17

Temat: Farsze do kurczaka
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
I co do takiego kurczaka się podaje?

To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-23 12:23:32

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:

> Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
> podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
> wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
> Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
> I co do takiego kurczaka się podaje?

U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-23 13:25:11

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> U mnie lubiany jest faszerowany suszonymi morelami. Wierzch moze być
> smarowany konfiturą z imbirem, albo kontrastowo majerankiem i czosnkiem.
> Podać mozna z ryżem albo z chałką (regionalnie ona się różnie nazywa,
> myślę o takiej plecionej bułce, może strucla?)
>
Chałka, jak na słodko to konsekwentnie! :)
Wymyśliłam taki farsz: kuskus z miodem, morelami i rodzynkami. Zobaczymy,
jak mi to wyjdzie, wrażeniami podzielę się po świętach. Do tego surówka z
pomarańczy i sałaty, żadnych ziemniaków - ma być lekko i wiosennie.
Mam jeszcze pytanie - czy można mieszać smaki dań tak bardzo jak ja to
zrobię: na pierwsze żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, na drugie kurczak
na słodko? Nikogo nie skręci?


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-23 19:00:47

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: "BaRMaN" <b...@s...info_nospam> szukaj wiadomości tego autora

Hejka!

ja w swieta zamierzam zrobic farsz egzotyczny: pomarancze, banany, suszona
papaje, anansy z puszki ;)
do tego odrobina dobrego czerwonego wina

pozdro
BaRMaN


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-24 19:02:08

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia środa, 23 marca 2005 12:46=data użytkownik Kinga
'Słowotok' Macyszyn, sącząc kawkę, wyklepał:

> Postanowiłam zrobić kurczaka nadziewanego na Wielkanoc. Czy możecie
> podzielić się pomysłami na farsz, innymi niż ten tradycyjny, którego
> wyrzuciło mi google - nie lubię wątróbki.
> Tak raczej na słodko chyba bardziej niż w innym smaku.
> I co do takiego kurczaka się podaje?
>
> To mój pierwszy raz z kurczakiem faszerowanym ;)
>
>
Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :) Sos jakiś do tego by
się przydał. Nie mam pomysłu jaki. Może beszamelopodobny?

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-24 21:06:37

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: "Pelangi" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kruszyzna" napisała:
>>
> Kuraka jako kuraka nie nadziewałam, natomiast nadziewałam część kuraka, a
> konkretne cyc. Cyc przekrajałam na pół, robiłam taką jakby kieszonkę, a do
> kieszonki ładowałam przyprawy i fetę. Cyc smarowałam oliwą, zawijałam w
> folię i do piekarnika. Wychodziło bardzo smaczne :)

Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
(bazylia?)?
Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta feta
nie wyplynie..

--
P_ozdrowienia

PS. A jutro pieke ciasteczka piwne - tylko mam powaze obawy czy dotrwaja do
niedzieli ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-25 15:04:09

Temat: Re: Farsze do kurczaka
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia w czwartek, 24 marca 2005 22:06 użytkownik Pelangi,
sącząc kawkę, wyklepał:


> Z nieba mi spadlas ;-) Wlasnie mysle i mysle czym te cyce nadziac, a fety
> akurat mam nadmiar. Jakie te przyprawy tam ladujesz? Moze jakies ziola
> (bazylia?)?

Tak, bazylię też dałam, ale w ogóle, to zwyczajne, czyli sól, pieprz i
czosnek granulowany (to niekoniecznie). A, z tą solą to ostrożnie, feta
jest przecież słona jak diabli :)

> Tyle, ze ja chce je usmazyc na patelni (bez panierki) i nie wiem czy ta
> feta nie wyplynie..

Nie wiem, jak to się będzie sprawować na patelni. Ja piekłam w piekarniku.
Nie trzeba było tych cyców niczym związywać, same w sobie świetnie się
trzymały, a do tego utrzymywała je alufolia. Nic nie wypływało. Jeśli
chcesz spróbować z patelnią, to może mimo wszystko obwiąż je nitką. No i
sos! Sos mile widziany, bez niego są nieco suche.
Acha, część cyców zrobiłam z oscypkiem. Przyprawy takie same + oscypek do
środka. Też bardzo smaczne :)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos żurawinowy
Jaja wielkanocne
karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?
wielkanocne ciasto lekko light??
bezmięsne danie na świąteczny obiad

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »