« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-20 18:41:19
Temat: Fasola z jablkami i rodzynkamiFasola z jablkami i rodzynkami
Pol kilograma fasoli przebrac, oplukac, zalac wrzatkiem i doprowadzic do
wrzenia. Przykryc i odstawic, az wystygnie. Odlac cala wode, przelac
fasole na sito, i pod bierzaca woda plukac fasole rekoma, dosc
intensywnie. Powtorzyc cala operacje (zagotowac, ostudzic, wyplukac).
Nastepnie zalac fasole woda, co najmniej podwojnie objetosciowo, i
gotowac na malym ogniu, az miekka. Odlac pozostala wode, pzrelozyc
fasole do glebokiej zapiekanki, dodac:
3 lyzki miodu
garsc rodzynek
2 jablka pokrojone w male kawalki
sol, pieprz, majeranek
1 lyzke sosu sojowego
1 lyzke ketchupu
2 lyzki polskiego octu (3 lyzki amerykanskiego octu)
pol szklanki rosolu lub wody (jak kto wegetarianin)
Wymieszac, zapiec w piecu przez godzine, wymieszac.
Podawac jako dodatek do mies, samo w sobie, lub z ryzem, z salata, albo
z chlebem, mozna posypac tartym serem.
Acha, cale to zagotowywanie i plukanie wydala z fasoli enzymy, ktore
powoduja wzdecie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |