| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-20 16:44:32
Temat: Re: pytanko
-----Original Message-----
From: asia <j...@h...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 20 czerwca 2000 10:01
Subject: Re: pytanko
>!!!! Mnie sie zawsze wydawalo ze szare kluski to NASZA specjalnosc:-))).
>Jestem ze Slaska, a dokladniej z Katowic. Ale nasza wersja jest nieco inna.
>Ciasto chyba to samo, ale klusek nie kladzie sie lyzka tylko formuje
recznie
>na kulki wielkosci jajka (tylko okragle). Takim tradycyjnym slaskim obiadem
>sa wlasnie szare kluski, rolady i czerwona (tzw. modro) kapusta ze
>skwarkami.
>Asia
>
No to roznica tkwi w ksztalcie - w Wielkopolsce kluski musowo nie ogragle
ale o podluznym i niereuglarnym ksztacie (mniejsze i wieksze i takie nieco
gruzelkowate - nie wiem jak to dobrze opisac). Ale my tez robimy do tego
tzw. modra (przez "a" z kreseczka) - pamietam jak moja przyjaciolka z Mazur
chciala sobie w barze kupic surowke z bialej kapustyy a pani ekspedientka
jej na to jest tylko modra - kolezanka byla w szoku kulturowym, bo dla niej
modry byl tylko blawatek. Ale przekonala sie i nawet zaprowadzila na
Mazurach obyczaj jedzenia rogali marcinskich (podsylamy jej zawsze w
listopadzie)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |