Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanko
Date: 20 Jun 2000 18:44:32 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 30
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <01f801bfdad6$24f118a0$2e0ca0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29991
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: asia <j...@h...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 20 czerwca 2000 10:01
Subject: Re: pytanko
>!!!! Mnie sie zawsze wydawalo ze szare kluski to NASZA specjalnosc:-))).
>Jestem ze Slaska, a dokladniej z Katowic. Ale nasza wersja jest nieco inna.
>Ciasto chyba to samo, ale klusek nie kladzie sie lyzka tylko formuje
recznie
>na kulki wielkosci jajka (tylko okragle). Takim tradycyjnym slaskim obiadem
>sa wlasnie szare kluski, rolady i czerwona (tzw. modro) kapusta ze
>skwarkami.
>Asia
>
No to roznica tkwi w ksztalcie - w Wielkopolsce kluski musowo nie ogragle
ale o podluznym i niereuglarnym ksztacie (mniejsze i wieksze i takie nieco
gruzelkowate - nie wiem jak to dobrze opisac). Ale my tez robimy do tego
tzw. modra (przez "a" z kreseczka) - pamietam jak moja przyjaciolka z Mazur
chciala sobie w barze kupic surowke z bialej kapustyy a pani ekspedientka
jej na to jest tylko modra - kolezanka byla w szoku kulturowym, bo dla niej
modry byl tylko blawatek. Ale przekonala sie i nawet zaprowadzila na
Mazurach obyczaj jedzenia rogali marcinskich (podsylamy jej zawsze w
listopadzie)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|