« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-06 19:48:57
Temat: Faszerowane jajkaWitam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
PozdrawiamJULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-06 19:53:11
Temat: Re: Faszerowane jajkanightmen napisał(a):
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
Pieczarki, żółtko, cebula, pieprz, sól, pietruszka.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-06 20:40:46
Temat: Re: Faszerowane jajkaOn Apr 6, 9:48 pm, "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl>
wrote:
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
> PozdrawiamJULIUSZ
Łosoś wędzony, żółtko na twardo, pieprz biały i zielony, anchovis
helskie (bardzo słone, więc solić nadzienia nie trzeba dodatkowo)
wszystko utarte lub zmielone, plus cebulka sałatkowa drobniutko
posiekana (3mm X 3mm). Po napełnieniu jajek "wcisnąć" na środek coś
pikantnego i kolorowego - pół oliwki, kawałek ostrej papryki
marynowanej itp. ewentualnie ozdobić kleksem pikantnego gęstego sosu -
wg uznania :-)
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-07 06:09:09
Temat: Re: Faszerowane jajka
"nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
news:ev686u$9gg$1@news.onet.pl...
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
Zółtko, majonez, szczypior, papryka, pieprz, sol.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-07 06:12:38
Temat: Re: Faszerowane jajkanightmen napisał(a):
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
Jeśli na gorąco, tradycyjnie: zawartość skorupki, cebulka posiekana
drobno, odrobinka masła, natka, sól, pieprz.
Na zimno, czyli żółtko przetarte przez sito + dodatki i wsadzone to w
białko, milion sposobów dowolnych, np.:
- łosoś wędzony,kapary,trochę soku z cytryny,pieprz biały, co chcesz,
- szynka wędzona, majonez, oliwki zielone, co chcesz,
- anchois, oliwki czarne, kapary, pieprz, sok z cytryny, co chcesz
- krewetki, koperek, kapary, majonez, pieprz, co chcesz...
- grzyby prawdziwe, ugotowane wcześniej, pieprz, cebulka...
...a w ogóle, to daj, co chcesz, byle Ci/Wam smakowało. Mazistość
uzyskasz przez dodanie odrobinki masła, majonezu, musztardy, śmietanki -
do wyboru. Jeśli uważasz, że w moich propozycjach jest za dużo kaparów,
zlikwiduj, bo mam do nich widoczną słabość, podobnie z oliwkami.
Dekorowanie: oliwki czarne i zielone, kapary, kawałeczek cytryny,
gałązka koperku, rydzyk z octu, połówka minikorniszonka, migdał,
krewetka... co tylko gra z zawartością i co tylko chcesz. W ogóle
faszerowanie jajek to pole do popisania się tzw. kreatywnością
faszeranta, "wszystko wolno! hulaj dusza! do niczego się nie zmuszaj!".
(No, nie wolno rzeczy wielu...)
--
BBjk, też faszerując
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-07 11:29:16
Temat: Re: Faszerowane jajkaUżytkownik "Paulinka" <paulinka503@przecz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:ev68fr$bom$2@node4.news.atman.pl...
> nightmen napisał(a):
>
> > Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
>
> Pieczarki, żółtko, cebula, pieprz, sól, pietruszka.
> Paulinka
nieraz dodatkowo smaruje jajeczkiem od strony polowki wylozonej pasta wg.
twojego przepisu i wkladam w bulke tarta, ew. jakas inna panierke i na
goraca patelnie na pol minuty. pycha :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-08 12:42:49
Temat: Re: Faszerowane jajkanightmen napisał(a):
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
Ja miałem dzisiaj na śniadanie jedne faszerowane rakami a drugie kawiorem.
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |