Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Faworki?!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Faworki?!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-05 19:19:13

Temat: Faworki?!
Od: "ciachoo" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,
Pierwszy raz przylaczam sie do dyskusji i mam prosbe.Potrzebuje przepis na
faworki. Z gory dziekuje.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-10 16:01:19

Temat: Re: Faworki?!
Od: "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

ciachoo wrotki :
>mam prosbe.Potrzebuje przepis na faworki. .

Prosze bardzo:

1 szklanka maki
3* zoltko
lyzka octu lub spirytusu
szczypta soli
cukier puder
smalec do smazenia
papier wchlaniajacy tluszcz.
smietana
Do maki, zoltek, smietany dodajemy ocet i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest
juz jednolite, wkladamy do lodowki na okolo 30 min. Po wyciagnieciu
rozwalkowujemy na ok. 2 mm. grubosci i tniemy pod skosem ( z jednego paska
wychodza srednio 3 faworki ).Pamietaj , ze w kazdym takim kawalku musi byc
tez naciecie poniewaz, konce przekladasz przez srodek . Rozgrzewamy tluszcz
i wrzucamy faworki , smazymy tak dlugo , az beda rumiane. Po wyciagnieciu
kladziemy na papier , zeby nie byly takie tluste i na talerz. Posypujemy
cukrem pudrem lub waniliowym i mozna jesc .
Dodam tylko od siebie , ze zamiast smalcu biore margaryne "Planta " -
srednio 2 kostki a zamiast octu dodaje sok z cytryny .
Nie musisz sztywno trzymac sie przepisu np. jak ciasto bedzie za kruche
dodaj troszke wiecej smietany !
A tak na marginesie to w Poznaniu mowimy na faworki - chrusciki !
Pozdrawiam :-)))





Dorota & Adamcio____________Poznan
YAMAHA__________________FZR 600
mail Dorota: a...@w...pl
mail Adam: k...@u...com.pl
________POZNAN_ZONE___________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-11 08:32:31

Temat: Re: Faworki?!
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dorota&Adamcio <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:964poc$1fh$...@n...tpi.pl...
> ciachoo wrotki :
> >mam prosbe.Potrzebuje przepis na faworki. .
>
> Prosze bardzo:
>
> > Do maki, zoltek, smietany dodajemy ocet i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto
jest
> juz jednolite, wkladamy do lodowki na okolo 30 min. >
>
>
> Dorota & Adamcio____________Poznan
> YAMAHA__________________FZR 600
> mail Dorota: a...@w...pl
> mail Adam: k...@u...com.pl
> ________POZNAN_ZONE___________
>
>
Z tego co pamiętam to ciasto na faworki zagniatało się i zagniatało i
zagniatało i .... ,aż do uzyskania kosystencji nieomal gumy.
pozdr. Alex
s...@i...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-12 14:05:44

Temat: Re: Faworki?!
Od: "Ajka" <a...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ciachoo" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:961qv4$r4a$1@news.tpi.pl...
> Czesc,
> Pierwszy raz przylaczam sie do dyskusji i mam prosbe.Potrzebuje przepis
na
> faworki. Z gory dziekuje.
>
>
Czesc
Oto przepis mojej babci:

Chrust
1/2 kg maki
3-4 zoltka
10 dkg masla (rozpuszczone)
1 lyzka cukru
1/4 l smietany
1 kieliszek wodki lub spirytusu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Wszystkie skladniki wymieszac razem i wyrobic ciasto na jednolita mase.
Ciasto nie moze wyschnac, bo potem sie pieni jak smazysz. Bardzo cienko
rozwalkowac.
Smazyc mozna na smalcu lub na oleju.
Ja osobiscie dodaje troche mniej masla.

smacznego
Ajka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uwaga goście!-sałatka
sos vinegret odp.
www.kuchnia.phg.pl
Restauracje w W-wie
Zd. OT ale PILNE. EDMONTON.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »