Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Faworki?!
Date: Sat, 10 Feb 2001 17:01:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <964poc$1fh$1@news.tpi.pl>
References: <961qv4$r4a$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Dorota&Adamcio" <k...@u...com.pl>
NNTP-Posting-Host: pa98.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 981854796 1521 213.76.72.98 (11 Feb 2001 01:26:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2001 01:26:36 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43686
Ukryj nagłówki
ciachoo wrotki :
>mam prosbe.Potrzebuje przepis na faworki. .
Prosze bardzo:
1 szklanka maki
3* zoltko
lyzka octu lub spirytusu
szczypta soli
cukier puder
smalec do smazenia
papier wchlaniajacy tluszcz.
smietana
Do maki, zoltek, smietany dodajemy ocet i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest
juz jednolite, wkladamy do lodowki na okolo 30 min. Po wyciagnieciu
rozwalkowujemy na ok. 2 mm. grubosci i tniemy pod skosem ( z jednego paska
wychodza srednio 3 faworki ).Pamietaj , ze w kazdym takim kawalku musi byc
tez naciecie poniewaz, konce przekladasz przez srodek . Rozgrzewamy tluszcz
i wrzucamy faworki , smazymy tak dlugo , az beda rumiane. Po wyciagnieciu
kladziemy na papier , zeby nie byly takie tluste i na talerz. Posypujemy
cukrem pudrem lub waniliowym i mozna jesc .
Dodam tylko od siebie , ze zamiast smalcu biore margaryne "Planta " -
srednio 2 kostki a zamiast octu dodaje sok z cytryny .
Nie musisz sztywno trzymac sie przepisu np. jak ciasto bedzie za kruche
dodaj troszke wiecej smietany !
A tak na marginesie to w Poznaniu mowimy na faworki - chrusciki !
Pozdrawiam :-)))
Dorota & Adamcio____________Poznan
YAMAHA__________________FZR 600
mail Dorota: a...@w...pl
mail Adam: k...@u...com.pl
________POZNAN_ZONE___________
|