| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-08 13:51:42
Temat: Garnki nierdzewne, teflonoweWitajcie
Poszukuję jakiś praktycznych wskazówek i informacji na temat zalet garnków
nierdzewnych i teflonowych. Może znacie jakieś strony, na których są tego
typu informacje i porady, jakie garnki wybierać, które są najtrwalsze itp.
Za wszystkie pomocne opinie z góry dziękuję
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-08 16:23:49
Temat: Re: Garnki nierdzewne, teflonoweUżytkownik "Agnieszka" <t...@k...pl> napisał w wiadomości
news:bh09v7$c9l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie
>
> Poszukuję jakiś praktycznych wskazówek i informacji na temat zalet garnków
> nierdzewnych i teflonowych. Może znacie jakieś strony, na których są tego
> typu informacje i porady, jakie garnki wybierać, które są najtrwalsze itp.
>
> Za wszystkie pomocne opinie z góry dziękuję
>
> Agnieszka
>
Aga,
W skrócie: garnki ze stali nierdzewnej są łatwiutkie do czyszczenia,
stosunkowo niedrogie (acz tu już są wyjątki), można smazyć/gotować w
wysokich temperaturach, stosunkowo kiepsko rozprowadzają ciepło (tu juz bez
wyjatkow zalezy od klasy garnka, acz miedii nigdy nie dorownaja). W sumie:
fajne jako podstawowy komplet, pod warunkiem, że kupisz je naprawde dobrej
jakosci. naprawde dobra jakosc oznacza, ze sa ciezkie, z grubym dnem w ktore
jest wprasowana warstwa aluminium lub miedzi. Ceny za średni garnek od
stukilkudziesieci do kilkuset złotych. NIGDY nie kupuj kompletow w
marketach, to totalne badzieiwe. Poelcam albo sklepy specjalistyczne jak WMF
czy Fissler (drogo) lub sklepy z wyposażeniem kuchennym (rózne mało znane
firmy niemieckie czy włoskie za ok. połowę ceny WMF). Ikea miała taką serię
"365" przyzwoita, acz od WMF zauważalnie słabsza. Aha - jak kupujesz kupuj
całe stalowe, żeby można było wsadzać do piekarnika (plastikowe rączki
wykluczone). Jak masz kuchenkę indukcyjną sprawdź czy się na nią nadają
(inne stopień dodatku niklu i chromu).
Teflon - to już nie garnek jako taki a wypełnienie. Jakośc nagrzania zależy
od tego na czym teflon jest położony, WMF ma fajne patelnie teflonowe na
stali. Zalety: nie przypala się (co czasem jest wadą, np. przy niektóych
sosach), można ominąc tłuszcz (jeśli dla kogoś to zaleta). Wady: nie wolno
używać w baaardzo wysokich temperaturach, zależnie od jakoci teflonu łatwiej
lub trudniej zniszczyć nawierzchnię. jedyna, któa przeżyła moje brutalne
traktowanie to jakiś topowy model WMF, faktycznie niezawodny (tu zalecałbym
taką inwestycję). Używam do jajecznicy, ryb i jak zabraknie mi innych do
reszty. Steku na tym nie zrobisz.
W praktyce powinnaś mieć jedno i drugie, acz jedna porządna patelnia
teflonowa Ci wystarczy (ewentualnie druga mała na jajecznicę czy jajko
sadzone). Garnki nierdzewne jako podstawa są OK, ale jak Cię stać i masz
gaz, kupuj miedź.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |