Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gaspachio

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gaspachio

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-25 17:51:46

Temat: Gaspachio
Od: <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze? Chodzi mi o
wspaniałą hiszpańską zupę pomidorowo-ogórkową, serwowaną na zimno. Będę
wdzięczny za przepis lub linkę do właściwej strony w cyberświecie.

Pozdrawiam,

M

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-25 18:14:38

Temat: Re: Gaspachio
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze? Chodzi mi o
> wspaniałą hiszpańską zupę pomidorowo-ogórkową, serwowaną na zimno. Będę
> wdzięczny za przepis lub linkę do właściwej strony w cyberświecie.
>
> Pozdrawiam,
>
> M
>
google na pytanie:
http://www.google.com/search?q=gazpacho&hl=pl&meta=

podaje 41200 stron. Wystarczy?
A czy to zupa czy drink, to trudno powiedzieć, bo to zmiksowane pomidory,
ogórki, oliwa i parę drobiazgów. Zajrzyj na hity, to poszukasz dobrego
wariantu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:16:05

Temat: Re: Gaspachio
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1066.000033a9.3cc84230@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze? Chodzi mi o
> wspaniałą hiszpańską zupę pomidorowo-ogórkową, serwowaną na zimno. Będę
> wdzięczny za przepis lub linkę do właściwej strony w cyberświecie.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne.
Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokroić i razem
zmiksować. Dodać namoczony w wodzie czerstwy chleb (dużą garść), olej oraz
ocet i sól. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolać szklankę zimnej wody.
Ponownie wszystko zmiksować, przecedzić i gazpacho gotowe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:19:57

Temat: Re: Gaspachio
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>
>> Czy kto? zna przepis na gaspachio, czy jak to si? tam pisze? Chodzi mi o
>> wspania?? hiszpa?sk? zup? pomidorowo-ogórkow?, serwowan? na zimno. B?d?
>> wdzi?czny za przepis lub link? do w?a?ciwej strony w cyber?wiecie.
>>
>> Pozdrawiam,
>>
>> M
>>
>google na pytanie:
>http://www.google.com/search?q=gazpacho&hl=pl&meta=
>
>podaje 41200 stron. Wystarczy?
>A czy to zupa czy drink, to trudno powiedzie?, bo to zmiksowane pomidory,
>ogórki, oliwa i par? drobiazgów. Zajrzyj na hity, to poszukasz dobrego
>wariantu.
>
>Waldek

i chyba zmiksowany lod........

Krysia

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:26:41

Temat: Re: Gaspachio
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:q5igcus07qk38l2kt6io92hhald1fbtq1m@4ax.com...
> i chyba zmiksowany lod........
>
> KrysiaNoo wedle przepisu jest i lod...To musi byc okropne w smaku, ale
niech tam.
K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:44:18

Temat: Re: Gaspachio
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> i chyba zmiksowany lod........
>>
>> KrysiaNoo wedle przepisu jest i lod...To musi byc okropne w smaku, ale
> niech tam.

jest bardzo dobre. Szczególnie gazpacho Andaluz jedzone z widokiem na
Alhambrę. Mniammm

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:58:11

Temat: Re: Gaspachio
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:aa9iq8$ta8$04$1@news.t-online.com...
>
> jest bardzo dobre. Szczególnie gazpacho Andaluz jedzone z widokiem na
> Alhambrę. Mniammm
>
> Waldek

Nooo moze z tym widokiem to sie zgadzam:-))) generalnie nie tarwie
chlodnikow. K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 18:59:22

Temat: Re: Gaspachio
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Katarzyna Nowak wrote:
>
> Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:1066.000033a9.3cc84230@newsgate.onet.pl...
> > Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze? Chodzi mi o
> > wspaniałą hiszpańską zupę pomidorowo-ogórkową, serwowaną na zimno. Będę
> > wdzięczny za przepis lub linkę do właściwej strony w cyberświecie.
>
> Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne.
> Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokroić i razem
> zmiksować. Dodać namoczony w wodzie czerstwy chleb (dużą garść), olej oraz
> ocet i sól. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolać szklankę zimnej wody.
> Ponownie wszystko zmiksować, przecedzić i gazpacho gotowe.


A jak cie najdzie wyobraznia, dodaj do tej zupy, juz na talerzach,
drobno pokrojone mango i poszatkowane liscie kolendry. Gaspacho mozna
robic tez z tomatillos, ktore sa zielone. Bardzo ladne gaspacho jest tez
zoltych pomodorow i zoltej papryki. Dodatek swiezej kolendry jest
nieodzowny moim zdaniem. Mozna podac z tortillas pokrojonymi w paski i
podpieczonymi pod opiekaczem.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-25 19:16:26

Temat: Re: Gaspachio
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CC8520A.C5057963@west.net...
news:1066.000033a9.3cc84230@newsgate.onet.pl...
> A jak cie najdzie wyobraznia, dodaj do tej zupy, juz na talerzach,
> drobno pokrojone mango i poszatkowane liscie kolendry. Gaspacho mozna
> robic tez z tomatillos, ktore sa zielone. Bardzo ladne gaspacho jest tez
> zoltych pomodorow i zoltej papryki. Dodatek swiezej kolendry jest
> nieodzowny moim zdaniem. Mozna podac z tortillas pokrojonymi w paski i
> podpieczonymi pod opiekaczem.
> Magdalena Bassett

I ejszcze wyczytalam ze dobrze jest dodac awokado...wtedy juz chyba nie
mango.
K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-26 08:43:49

Temat: Re: Gaspachio
Od: qd <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

c

> Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze?Pozdrawiam,
>
> M
>

To słowo pachnie słońcem , Hiszpanią i upałem. Gazpacho. Pozornie banalny,
pomidorowy chłodnik. Kiedy w Szczecinie otwarto restaurację "El Toro" (
każdy natychmiast zgadnie o jaka kuchnię chodzi), wybraliśmy się na
gazpacho i paellę. Podobno kucharz miał być rodem z Andaluzji, podobno...
podobno...Krótko mówiąc opuściliśmy lokal bez entuzjastycznego zachwytu nad
zaserwowanymi nam daniami. Gazpacho okazało się sokiem pomidorowym na zimno
z wkrojonym kawałkiem pomidora podanym w glinianej misce. Paella daniem typu
przegląd lodówki z ryżem. Czym się tak ludzie zachwycają?
Poczytałam ja sobie odpowiednią literaturę przedmiotu, poeksperymentowałam
i....
Gazpacho jest r e w e l a c y j n e !!!!!!!! Genialne! W sierpniu, kiedy
pomidory są pełne słonecznego ciepła, papryka dojrzała i słodka, a ogórki
ciągle jędrne i z małymi pestkami, przyrządzam gazpacho dla rodziny i
przyjaciół. Co być musi: warzywa jak wyżej, dobra hiszpańska oliwa z oliwek
( zielona, tłoczona na zimno i niestety, bardzo kosztowna) i ocet winny,
najlepiej czerwony. Tutaj nie można sobie pozwolić na zamianę. Jeżeli damy
zwykły olej i ocet spirytusowy, to zepsujemy potrawę.
Właściwie gazpacho robi się na raty. Najpierw warzywa należy podzielić: na
jedna kupkę 2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie - byle nie popękane,
za to baaardzo dojrzałe),2 krótkie ogórki , cebula 1 zwykła , 1 czerwona, 5
ząbków czosnku. Na drugą kupkę 2 - 3 najpiękniejsze pomidory, ogórek,
papryka 1 czerwona, 1 zielona . Warzywa z pierwszej kupki zmiksować i nawet
przetrzeć przez grube sito ( na sicie zostaną pestki i włókna cebuli),
potem przecier wlać z powrotem do malaksera, dodać nieco( 4 -5) kromek
tostowego chleba bez skórki, jeszcze raz zmiksować, dodać oliwę ( 1/2
szklanki) i ocet - do smaku ( zwykle starcza 1,5 łyżki).Całość przelać do
dużego , najlepiej kamiennego garnka, dolać 1 litr soku pomidorowego ( może
być z kartonu) i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Siąść, odpocząć i na
siedząco przygotować drugą kupkę warzyw. Starannie obrane ( oczywiście
najlepiej je sparzyć) pomidory i ogórek pokroić w dużą kostkę, umieścić w
osobnych miseczkach. Kolejne miseczki zapełnić czym dusza zapragnie: a to
kawałkami papryki, a to szczypiorkiem, a to jajkami ugotowanymi na twardo. I
jeszcze konieczny moim zdaniem dodatek: grzanki z chleba tostowego usmażone
na oleju ( tym razem zwykłym).
No i możemy prosić gości do stołu. Na centralnym miejscu stawiamy schłodzone
gazpacho, a wokół miseczki z dodatkami i grzanki. Reszta należy do
stołowników.QD

Tytuł cyklu: "Kulinarki Kudłatej"
Tytuł odcinka: "Gazpacho"



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa z baklazana-prosil ktos
sałatka kalafiorowa z parówkami
pomocy : sałatka z śledzia i buraków ???
KEBABIKI Z Grill-a
ciekawostki nt jedzenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »