| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-14 11:18:02
Temat: Gnocchi serowe - wątpliwościWitam!
Chcialabym zrobic dzisiaj to cudo, ale mam watpliwosci i prosze o rady.
Przepis wyglada nastepujaco:
(http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24311,1056343.html)
1/2 kg świeżego szpinaku lub 400 g (paczka) mrożonego
3 czubate łyżki mąki
2 jajka
250 g twarożku (najlepiej ricotta)
łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
łyżeczka masła
Oczyszczony i umyty (lub rozmrożony) szpinak gotujemy z odrobiną
soli, bez wody, ok. 3-4 min. Odcedzamy na durszlaku (szpinak
mrożony oczywiście na gęstym sitku), odciskamy staranie za
pomocą łyżki całą wodę (bardzo ważne - jeśli będzie za dużo wody,
kluski się rozpłyną!). Liście drobno siekamy. Przekładamy odciśnięty
szpinak do rondla, dodajemy masło, przyprawy i twarożek i podgrzewamy
na wolnym ogniu 5 min, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, wbijamy
jajka.
PYTANIE: Czy jajka wbijamy do takiego gorącego prosto zdjetego z
ognia???
Dodajemy parmezan i mąkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na
parę godzin lub nawet na całą noc. Ciasto będzie wyglądało na dość
miękkie - nie trzeba się tym przejmować, bo jajka i mąka sprawią,
że w gorącej wodzie ciasto się szybko zetnie. Blat lub stolnicę
posypujemy mąką. Z masy szpinakowo-serowej formujemy krokieciki
wielkości i kształtu krótkiego korka, obtaczamy je lekko w mące
i układamy na blacie każdy osobno.
PYTANIE: Gotujemy to po prostu w wodzie czy mozna zapiec? Jak dlugo
gotowac/piec?
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam,
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-14 11:29:35
Temat: Re: Gnocchi serowe - wątpliwości
Użytkownik "Małgorzatka+" <m...@i...pl> napisał w
wiadomości news:ci6k25$liu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Chcialabym zrobic dzisiaj to cudo, ale mam watpliwosci i prosze o rady.
>
> PYTANIE: Czy jajka wbijamy do takiego gorącego prosto zdjetego z
> ognia???
Trochę przestudź, żeby jajecznica Ci się z tego nie zrobiła
> PYTANIE: Gotujemy to po prostu w wodzie czy mozna zapiec? Jak dlugo
> gotowac/piec?
Gotujemy :-). Wyjmujesz z 2 minuty po wypłynięciu.
Proponuję podawać z masłem wymieszanym z parmezanem i bazylią
Asieńka P. (fanka klusek, która Gnocchi Verde stawia na 1 miejscu! )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 11:39:17
Temat: Re: Gnocchi serowe - wątpliwościUżytkownik "Asienka P" napisała:
>
> Trochę przestudź, żeby jajecznica Ci się z tego nie zrobiła
>
> Gotujemy :-). Wyjmujesz z 2 minuty po wypłynięciu.
>
> Proponuję podawać z masłem wymieszanym z parmezanem i bazylią
O dzieki Ci dobra kobieto !
Lece do kuchni ;-)
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 13:57:04
Temat: Re: Gnocchi serowe - wątpliwościUżytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał
> Proponuję podawać z masłem wymieszanym z parmezanem i bazylią
>
> Asieńka P. (fanka klusek, która Gnocchi Verde stawia na 1 miejscu! )
>
Albo masłem i szałwią :) Ale to raczej do gnocchi ziemniaczanych, z dynią,
marchewką czy pasternakiem. Robiąc Gnocchi Verde do sosu nie dodaję już
innych warzyw czy ziół w nadmiernej ilości, by wydobyć pełnię smaku
składników. A więc np sam ser (parmezan, fontina, pecorino), albo masło z
serem. Do Gnocchi Verde nieźle pasuje jednak także nieśmiertelny sos
pomidorowy z mozarellą. A w ostateczności Gnocchi są taką doskonałością,
że na upartego można je jeść w każdej postaci i z dowolnymi dodatkami :)))
Pozdrowionka
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-14 15:44:20
Temat: Re: Gnocchi serowe - wątpliwościUżytkownik "Nell" napisała:
> Do Gnocchi Verde nieźle pasuje jednak także nieśmiertelny sos
> pomidorowy z mozarellą
Wyszło pyszne :-) Goncchi ułożyłam dookoła talerza i posypałam masłem i
parmezanem, a w środek łycha mięsno-warzywnego sosu (cebula + cukinia +
pomidor + mięso mielone), ponieważ mój luby "mięskożerny" jest i szpinaku z
serem nie uznałby za obiad ;-)
(jak ostatnio zrobiłam bakłażany zapiekane z mozarellą to powiedział "hm.
dobre. a nie dałoby się do tego trochę boczku wkroić??).
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |