| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-08 20:04:30
Temat: Gnocci z dyni w masle czosnkowymBardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:
Gnocci z dyni w masle czosnkowym
2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
2+ szklanki maki
1/2 szklanki startego parmezanu
1 male jajko
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
szczypta galki muszkatolowej
4 lyzki masla
1 zabek czosnku
Dynie pociac na kawalki, wypestkowac i upiec odkryta az miekka. Odkryta
dynia bedzie bardziej sucha po upieczeniu, i potrzeba mniej maki do
zrobienia gnocci, przez co beda bardziej delikatne. Maslo stopic na
pateni z czoasnkiem, i trzymac na najmniejszym ogniu, az czosnek troche
sciemnieje. Wyjac czosnek i odrzucic.
Miazsz z upieczonej dyni wymieszac widelcem, umiescic na stolnicy,
zrobic dolek, dodac sol, jajko i czesc maki i zarobic. Dodawac maki
wyrabiajac, az sie otrzyma lepkie ciasto. Rolowac walki o przekroju 2 cm
na stolnicy z maka, ciac na pol cm kawalki, te rolowac rekoma maczanymi
w mace w podluzne kluski, ktore mozna troche splaszczyc widelcem. Mozna
tez pociac walki jak na male kopytka. Gotowac we wrzacej osolonej
wodzie, az wyplyna, natychmiast przekladac lyzka durszlakowa na patelnie
z maslem, wymieszac i podac. Posypac startym parmezanem i swiezo
kruszonym pieprzem.
Salata z cykorii, czy salata rzymska dobrze pasuje do gnocci.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-09 12:21:50
Temat: Re: Gnocci z dyni w masle czosnkowym
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:418FD14C.D24F7E36@olypen.com...
> Bardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:
>
> Gnocci z dyni w masle czosnkowym
>
> 2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
> 2+ szklanki maki
> 1/2 szklanki startego parmezanu
> 1 male jajko
> 1/2 lyzeczki soli
> 1/2 lyzeczki pieprzu
> szczypta galki muszkatolowej
>
> 4 lyzki masla
> 1 zabek czosnku
ojejejej! Lecę po dynię, aż się zaplułam z chciwośći.
Będziemy mieli kolację na ciepło. :-)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |