Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gnocci z dyni w masle czosnkowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gnocci z dyni w masle czosnkowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-08 20:04:30

Temat: Gnocci z dyni w masle czosnkowym
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:

Gnocci z dyni w masle czosnkowym

2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
2+ szklanki maki
1/2 szklanki startego parmezanu
1 male jajko
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
szczypta galki muszkatolowej

4 lyzki masla
1 zabek czosnku

Dynie pociac na kawalki, wypestkowac i upiec odkryta az miekka. Odkryta
dynia bedzie bardziej sucha po upieczeniu, i potrzeba mniej maki do
zrobienia gnocci, przez co beda bardziej delikatne. Maslo stopic na
pateni z czoasnkiem, i trzymac na najmniejszym ogniu, az czosnek troche
sciemnieje. Wyjac czosnek i odrzucic.
Miazsz z upieczonej dyni wymieszac widelcem, umiescic na stolnicy,
zrobic dolek, dodac sol, jajko i czesc maki i zarobic. Dodawac maki
wyrabiajac, az sie otrzyma lepkie ciasto. Rolowac walki o przekroju 2 cm
na stolnicy z maka, ciac na pol cm kawalki, te rolowac rekoma maczanymi
w mace w podluzne kluski, ktore mozna troche splaszczyc widelcem. Mozna
tez pociac walki jak na male kopytka. Gotowac we wrzacej osolonej
wodzie, az wyplyna, natychmiast przekladac lyzka durszlakowa na patelnie
z maslem, wymieszac i podac. Posypac startym parmezanem i swiezo
kruszonym pieprzem.

Salata z cykorii, czy salata rzymska dobrze pasuje do gnocci.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-09 12:21:50

Temat: Re: Gnocci z dyni w masle czosnkowym
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:418FD14C.D24F7E36@olypen.com...
> Bardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:
>
> Gnocci z dyni w masle czosnkowym
>
> 2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
> 2+ szklanki maki
> 1/2 szklanki startego parmezanu
> 1 male jajko
> 1/2 lyzeczki soli
> 1/2 lyzeczki pieprzu
> szczypta galki muszkatolowej
>
> 4 lyzki masla
> 1 zabek czosnku

ojejejej! Lecę po dynię, aż się zaplułam z chciwośći.
Będziemy mieli kolację na ciepło. :-)

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mozna zamrazac ciasto drozdzowe?
[agd] pomoc przy wyborze
Przepis na knedliki bułczane z GW - MINA!!!!
Konfitura z aroni
[P] Kulkii ryzowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »