Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer1.se.telia.net!
se.telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed.icl.net!news
feed.fjserv.net!newshosting.com!nx02.iad01.newshosting.com!news.glorb.com!tdsne
t-transit!newspeer.tds.net!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.
com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gnocci z dyni w masle czosnkowym
Date: Mon, 08 Nov 2004 12:04:30 -0800
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:221020
Ukryj nagłówki
Bardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:
Gnocci z dyni w masle czosnkowym
2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
2+ szklanki maki
1/2 szklanki startego parmezanu
1 male jajko
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
szczypta galki muszkatolowej
4 lyzki masla
1 zabek czosnku
Dynie pociac na kawalki, wypestkowac i upiec odkryta az miekka. Odkryta
dynia bedzie bardziej sucha po upieczeniu, i potrzeba mniej maki do
zrobienia gnocci, przez co beda bardziej delikatne. Maslo stopic na
pateni z czoasnkiem, i trzymac na najmniejszym ogniu, az czosnek troche
sciemnieje. Wyjac czosnek i odrzucic.
Miazsz z upieczonej dyni wymieszac widelcem, umiescic na stolnicy,
zrobic dolek, dodac sol, jajko i czesc maki i zarobic. Dodawac maki
wyrabiajac, az sie otrzyma lepkie ciasto. Rolowac walki o przekroju 2 cm
na stolnicy z maka, ciac na pol cm kawalki, te rolowac rekoma maczanymi
w mace w podluzne kluski, ktore mozna troche splaszczyc widelcem. Mozna
tez pociac walki jak na male kopytka. Gotowac we wrzacej osolonej
wodzie, az wyplyna, natychmiast przekladac lyzka durszlakowa na patelnie
z maslem, wymieszac i podac. Posypac startym parmezanem i swiezo
kruszonym pieprzem.
Salata z cykorii, czy salata rzymska dobrze pasuje do gnocci.
Magdalena Bassett
|