Data: 2004-11-08 20:04:30
Temat: Gnocci z dyni w masle czosnkowym
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo nam wczoraj smakowaly, wiec podam przepis:
Gnocci z dyni w masle czosnkowym
2 szklanki miazszu z upieczonej dyni
2+ szklanki maki
1/2 szklanki startego parmezanu
1 male jajko
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
szczypta galki muszkatolowej
4 lyzki masla
1 zabek czosnku
Dynie pociac na kawalki, wypestkowac i upiec odkryta az miekka. Odkryta
dynia bedzie bardziej sucha po upieczeniu, i potrzeba mniej maki do
zrobienia gnocci, przez co beda bardziej delikatne. Maslo stopic na
pateni z czoasnkiem, i trzymac na najmniejszym ogniu, az czosnek troche
sciemnieje. Wyjac czosnek i odrzucic.
Miazsz z upieczonej dyni wymieszac widelcem, umiescic na stolnicy,
zrobic dolek, dodac sol, jajko i czesc maki i zarobic. Dodawac maki
wyrabiajac, az sie otrzyma lepkie ciasto. Rolowac walki o przekroju 2 cm
na stolnicy z maka, ciac na pol cm kawalki, te rolowac rekoma maczanymi
w mace w podluzne kluski, ktore mozna troche splaszczyc widelcem. Mozna
tez pociac walki jak na male kopytka. Gotowac we wrzacej osolonej
wodzie, az wyplyna, natychmiast przekladac lyzka durszlakowa na patelnie
z maslem, wymieszac i podac. Posypac startym parmezanem i swiezo
kruszonym pieprzem.
Salata z cykorii, czy salata rzymska dobrze pasuje do gnocci.
Magdalena Bassett
|