| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-18 13:48:12
Temat: Re: Gofrymiruk wrote:
> Witam
> Czy ktos moze podac przepis na chrupiace gofry?
A czy mógłby ktoś przybliżyć definicję "chrupiących"? Wam chodzi o takie
wafelki, jak do lodów? Suche i łamliwe?
Jakoś nie umiem sobie wyobrazić takich gofrów, może ułomna jestem :))
Mam swój własny przepis opracowany metodą prób i błędów, mnie bardzo
smakuje, ale nie są to wafelki, tylko właśnie lekko elastyczne (acz nie
gumiate), niesłodkie gofry.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-18 21:22:07
Temat: Re: GofrySun, 18 Jan 2004 14:48:12 +0100, na pl.rec.kuchnia, Nessie napisał(a):
> A czy mógłby ktoś przybliżyć definicję "chrupiących"? Wam chodzi o takie
> wafelki, jak do lodów? Suche i łamliwe?
Nie, nie :) Chodzi o to, żeby gofry nie były "gumowe" ;)
Żeby, będąc miękkie, były jednocześnie nieco "kruche".
Chyba nie potrafię lepiej wyjaśnić :)
--
Eva Sheers
FAQ pl.rec.kuchania http://kuchenna.host.sk/
Żeby "nowym" ulżyć choć trochę :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-18 23:06:16
Temat: Re: Gofry> Nie, nie :) Chodzi o to, żeby gofry nie były "gumowe" ;)
> Żeby, będąc miękkie, były jednocześnie nieco "kruche".
> Chyba nie potrafię lepiej wyjaśnić :)
Hm, to ja dalej nie bardzo wiem :)) Ja robię takie, swoje własne ulubione:
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3 łyżki mleka
(mała) szczypta soli
Rodzina woli z masłem zamiast oleju i z dodatkiem 2 cukrów waniliowych.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-19 22:08:24
Temat: Re: GofryUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bubkb5$q33$1@inews.gazeta.pl...
> pa, BasiaBjk, zaciekawiona przepisem niewykorzystanym & niemodyfikowanym
;)
Oj chodzi mi o to, że co bym nie zrobił, to mi chrupiące wychodzą, może to
też kwestia gofrownicy?
Ale jak już chcecie, to podam przepis, jakiego chyba jeszcze nie było(?)
Oczywiście, proporcje na oko, bo nigdy mi do głowy nie przyszło odmierzać
składniki do gofrów...
Więc:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki śmietanki 36%
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia (sypię na oko ale chyba tyle)
0,2 kostki masła extra (masło dodaje rozkrojone nożem na kilka kawałków, nie
rozpuszczam bo mi się nie chce)
mąka tortowa tyle ile trzeba...
łyżeczka miodu, szczypta soli.
MIXować BEZ JAJEK. gofrownicę smaruję masłem przed nałożeniem kolejnej
porcji ciasta
BAAAARDZO CHRUPIĄCE. Jak ktoś napisze, że nie były chrupiące, to skłamie,
albo piekł je minutę i surowe wcinał;-)
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 14:48:37
Temat: Odp: Gofry> BAAAARDZO CHRUPIĄCE. Jak ktoś napisze, że nie były chrupiące, to skłamie,
> albo piekł je minutę i surowe wcinał;-)
Niedlugo zamierzam je wyprobowac, ale znajac moje mozliwosci nie bylabym
pewna, czy beda chrupiace.
Jak sie nie udadza, to przyjedziesz i sam zrobisz, ok? :)
Pozdrawiam i zycze wszystkim smacznych, CHRUPIACYCH goferkow.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-27 06:36:10
Temat: Re: Gofry
Użytkownik "Adamo 2." <a...@c...com> napisał w wiadomości
news:buhkqi$mi2$1@opal.futuro.pl...
> 1 szklanka mleka
> 0,5 szklanki śmietanki 36%
> 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia (sypię na oko ale chyba tyle)
> 0,2 kostki masła extra (masło dodaje rozkrojone nożem na kilka kawałków,
nie
> rozpuszczam bo mi się nie chce)
> mąka tortowa tyle ile trzeba...
> łyżeczka miodu, szczypta soli.
> BAAAARDZO CHRUPIĄCE. Jak ktoś napisze, że nie były chrupiące, to skłamie,
> albo piekł je minutę i surowe wcinał;-)
Melduję posłusznie, że wczoraj zrobiłam i ... oczywiście nie były chrupiące
(surowe też nie były). Zwątpiłam niestety w swe umiejętności.
Serdecznie pozdrawiam - Gośka z Lublina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |