| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-16 08:11:57
Temat: nowy wekend nowe ciasto?Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
Jabłecznik tudzież szarlotka się przejadły, makowiec też, drożdżowego mi się
nie chce wyrabiać - co by tu pokombinować? Ma ktoś może jakiś pomysł na
bezkremowe ciasto, które się szybko da zrobić?
=== dziękuję z góry z pomysły i pozdrawiam w piątek (mój ulubiony dzień
tygodnia oczywiście po 15 ;)) =====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-16 08:37:44
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
> Jabłecznik tudzież szarlotka się przejadły, makowiec też, drożdżowego mi się
> nie chce wyrabiać - co by tu pokombinować? Ma ktoś może jakiś pomysł na
> bezkremowe ciasto, które się szybko da zrobić?
> === dziękuję z góry z pomysły i pozdrawiam w piątek (mój ulubiony dzień
> tygodnia oczywiście po 15 ;)) =====
A może babkę czarno-białą? Ta jest moja ulubiona, przepis mojej Babci i
niezła.
Przepis mam na 2 rynienki
75dag mąki krupczatki
1,5 kostki margaryny
9 dużych jaj
0,5 kg cukru
1,5 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia, duży na kg mąki
2 cukry waniliowe
Piec około 1h w temperaturze 210-230 stopni, na gazówce
200 na termoobiegu...
Kolejność wiadoma - margarynę utrzeć z cukrami, do tego żółtka, następnie
naprzemiennie mąka z proszkiem i mleko. Na końcu podzielić i do 1/3 dodać
kakao tak na oko... ze 2, 3 łyżki... Do tego ubite białka na sztywno, ale
podzielić na połowę. Pół do białego, pół do ciemnego, bo ciemne wychodzi
strasznie ciężkie... I siup do blachy najpierw białe, na to w rowek ciemne.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 10:25:14
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1t151wijejs3v.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
> wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
Przesyłam sprawdzoną babke drozdzowa, bez wygniatania i dlugiego czekania,
wychodzi nawet gdy uzyjesz miksera i metalowych misek
Babka Drożdżowa nie koniecznie Wielkanocna
30gr drożdży
150gr masła
1 szkl mleka
6 żółtek
2 białka
100gr cukru
szczytpa soli
cukier puder
350gr ciepłej mąki
Zrobić zaczyn z odrobiny cukru, mleka i drożdzy.
Do zaczynu dodać 6 żółtek, dodawać po łyżce ogrzaną mąkę. Dodać cukier i
zostawić do wyrośnięcie. Ubić białka nie na sztywno. Dodać do ciasta i grzać
wyrobione ciasto w kąpieli 60 st, przez 50-60 minut. Piec w 180 st, dopóki
patyczek jest suchy. UWAGA BARDZO ROŚNIE i lubi wychodzic z formy...
Cóż im wiecej dodasz namoczonych rodzynek tym llepiej ja dodaja 100 gr i
oprószam maka by nei opadły na dno babki.
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:12:38
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
moze cos a'la piernik :
podaję z głowy - na małą blachę
2 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 margaryny
4 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
1 jajko
przyprawa piernikowa 2 łyżki
tłuszcz roztapiasz i studzisz , resztę składników wrzucasz do miski i
dokładnie mieszasz , wlewasz tłuszcz i mieszasz ,na koniec można dodać
owoce z kompotu (jabłka gruszki , tylko dobrze odsączone i obtoczone w mące)
piec w tem.180 * ok 40 min , wierzch możesz polać polewą czekoladową
pozdr.dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 15:28:22
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Może ciasto, które nazywam ciastem Dorotki (choć niektórzy mówią, że znali
je jako włoskie ;-((( ). Ciasto jest bez tłuszczu!!!
7 dużych jabłek pokroić w osemki , a ósemki na połówki (takie średnio-małe
cząstki), zasypać w dużym garnku szklanką cukru (+cukier waniliowy).
Zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Potem wbić do tego 3 jajka, wsypać
2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczkę sody i
wymieszać łyżką . Ciasto jest gęste z powodu jabłek :-). Wylać na keksówkę
(dłuższą) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką i wsadzić do pieca 180-200
stopni na ok. godzinę. Gotowe. Radzę od razu zrobić z dwóch porcji,
zwłaszcza, jak dodasz do ciasta przyprawę do piernika lub cynamon i orzechy
pokrojone (dla małych dzieci lepiej starte na tarce). Można wszystkie
dodatki (aha, i rodzynki też ) wrzucić naraz lub wybrać jeden. U mnie
najbardziej lubią z przyprawą do piernika i orzechami.
Napisz, czy Ci smakowało ;-)))
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 21:11:38
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?> Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
> Jabłecznik tudzież szarlotka się przejadły, makowiec też, drożdżowego mi się
> nie chce wyrabiać - co by tu pokombinować? Ma ktoś może jakiś pomysł na
> bezkremowe ciasto, które się szybko da zrobić?
> === dziękuję z góry z pomysły i pozdrawiam w piątek (mój ulubiony dzień
> tygodnia oczywiście po 15 ;)) =====
>
>
Witam!
Może kruche ze śliwkami?
Jak będziesz zainteresowana podam przepis/ zresztą co to za przepis? kruche i
śliwki mrożone/ pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |