Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Joanna" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Date: Fri, 16 Jan 2004 11:25:14 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: m...@o...pl@xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
Message-ID: <bu8e61$1s1$1@news.onet.pl>
References: <bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> <1...@c...net>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1074248705 1921 81.168.181.2 (16 Jan 2004 10:25:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2004 10:25:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187053
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1t151wijejs3v.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
> wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
Przesyłam sprawdzoną babke drozdzowa, bez wygniatania i dlugiego czekania,
wychodzi nawet gdy uzyjesz miksera i metalowych misek
Babka Drożdżowa nie koniecznie Wielkanocna
30gr drożdży
150gr masła
1 szkl mleka
6 żółtek
2 białka
100gr cukru
szczytpa soli
cukier puder
350gr ciepłej mąki
Zrobić zaczyn z odrobiny cukru, mleka i drożdzy.
Do zaczynu dodać 6 żółtek, dodawać po łyżce ogrzaną mąkę. Dodać cukier i
zostawić do wyrośnięcie. Ubić białka nie na sztywno. Dodać do ciasta i grzać
wyrobione ciasto w kąpieli 60 st, przez 50-60 minut. Piec w 180 st, dopóki
patyczek jest suchy. UWAGA BARDZO ROŚNIE i lubi wychodzic z formy...
Cóż im wiecej dodasz namoczonych rodzynek tym llepiej ja dodaja 100 gr i
oprószam maka by nei opadły na dno babki.
Pozdrawiam
Joanna
|