Data: 2004-01-16 08:37:44
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
> Jabłecznik tudzież szarlotka się przejadły, makowiec też, drożdżowego mi się
> nie chce wyrabiać - co by tu pokombinować? Ma ktoś może jakiś pomysł na
> bezkremowe ciasto, które się szybko da zrobić?
> === dziękuję z góry z pomysły i pozdrawiam w piątek (mój ulubiony dzień
> tygodnia oczywiście po 15 ;)) =====
A może babkę czarno-białą? Ta jest moja ulubiona, przepis mojej Babci i
niezła.
Przepis mam na 2 rynienki
75dag mąki krupczatki
1,5 kostki margaryny
9 dużych jaj
0,5 kg cukru
1,5 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia, duży na kg mąki
2 cukry waniliowe
Piec około 1h w temperaturze 210-230 stopni, na gazówce
200 na termoobiegu...
Kolejność wiadoma - margarynę utrzeć z cukrami, do tego żółtka, następnie
naprzemiennie mąka z proszkiem i mleko. Na końcu podzielić i do 1/3 dodać
kakao tak na oko... ze 2, 3 łyżki... Do tego ubite białka na sztywno, ale
podzielić na połowę. Pół do białego, pół do ciemnego, bo ciemne wychodzi
strasznie ciężkie... I siup do blachy najpierw białe, na to w rowek ciemne.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|