Data: 2004-01-16 15:28:22
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Od: "Dorota***" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Może ciasto, które nazywam ciastem Dorotki (choć niektórzy mówią, że znali
je jako włoskie ;-((( ). Ciasto jest bez tłuszczu!!!
7 dużych jabłek pokroić w osemki , a ósemki na połówki (takie średnio-małe
cząstki), zasypać w dużym garnku szklanką cukru (+cukier waniliowy).
Zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Potem wbić do tego 3 jajka, wsypać
2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczkę sody i
wymieszać łyżką . Ciasto jest gęste z powodu jabłek :-). Wylać na keksówkę
(dłuższą) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką i wsadzić do pieca 180-200
stopni na ok. godzinę. Gotowe. Radzę od razu zrobić z dwóch porcji,
zwłaszcza, jak dodasz do ciasta przyprawę do piernika lub cynamon i orzechy
pokrojone (dla małych dzieci lepiej starte na tarce). Można wszystkie
dodatki (aha, i rodzynki też ) wrzucić naraz lub wybrać jeden. U mnie
najbardziej lubią z przyprawą do piernika i orzechami.
Napisz, czy Ci smakowało ;-)))
Dorota
|