Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Dorota***" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Date: Fri, 16 Jan 2004 16:28:22 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 21
Sender: d...@o...pl@thor.mt.pl
Message-ID: <bu8vv4$2c5$1@news.onet.pl>
References: <bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Dorota***" <dorsto*przeciwspamowo*@op.pl>
NNTP-Posting-Host: thor.mt.pl
X-Trace: news.onet.pl 1074266916 2437 213.199.194.22 (16 Jan 2004 15:28:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2004 15:28:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187125
Ukryj nagłówki
Może ciasto, które nazywam ciastem Dorotki (choć niektórzy mówią, że znali
je jako włoskie ;-((( ). Ciasto jest bez tłuszczu!!!
7 dużych jabłek pokroić w osemki , a ósemki na połówki (takie średnio-małe
cząstki), zasypać w dużym garnku szklanką cukru (+cukier waniliowy).
Zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Potem wbić do tego 3 jajka, wsypać
2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczkę sody i
wymieszać łyżką . Ciasto jest gęste z powodu jabłek :-). Wylać na keksówkę
(dłuższą) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką i wsadzić do pieca 180-200
stopni na ok. godzinę. Gotowe. Radzę od razu zrobić z dwóch porcji,
zwłaszcza, jak dodasz do ciasta przyprawę do piernika lub cynamon i orzechy
pokrojone (dla małych dzieci lepiej starte na tarce). Można wszystkie
dodatki (aha, i rodzynki też ) wrzucić naraz lub wybrać jeden. U mnie
najbardziej lubią z przyprawą do piernika i orzechami.
Napisz, czy Ci smakowało ;-)))
Dorota
|