Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Date: Fri, 16 Jan 2004 09:37:44 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 36
Message-ID: <1...@c...net>
References: <bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1074242137 9745 62.21.46.162 (16 Jan 2004 08:35:37 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jan 2004 08:35:37 +0000 (UTC)
X-Face: #%:l<-7xTEhn=G>0=`0DS"4#Voo{S~E9q_zd[O(rjZd2SD3+A2SY$&hcJO'%UsLy$0;bMJ=
dG-dG/jlmeKsISszyRotJ>'~|kBnImK^BU~II;CAmT?fYpaA0
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187026
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Chciałabym zrobić coś dobrego - tylko co?
> Jabłecznik tudzież szarlotka się przejadły, makowiec też, drożdżowego mi się
> nie chce wyrabiać - co by tu pokombinować? Ma ktoś może jakiś pomysł na
> bezkremowe ciasto, które się szybko da zrobić?
> === dziękuję z góry z pomysły i pozdrawiam w piątek (mój ulubiony dzień
> tygodnia oczywiście po 15 ;)) =====
A może babkę czarno-białą? Ta jest moja ulubiona, przepis mojej Babci i
niezła.
Przepis mam na 2 rynienki
75dag mąki krupczatki
1,5 kostki margaryny
9 dużych jaj
0,5 kg cukru
1,5 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia, duży na kg mąki
2 cukry waniliowe
Piec około 1h w temperaturze 210-230 stopni, na gazówce
200 na termoobiegu...
Kolejność wiadoma - margarynę utrzeć z cukrami, do tego żółtka, następnie
naprzemiennie mąka z proszkiem i mleko. Na końcu podzielić i do 1/3 dodać
kakao tak na oko... ze 2, 3 łyżki... Do tego ubite białka na sztywno, ale
podzielić na połowę. Pół do białego, pół do ciemnego, bo ciemne wychodzi
strasznie ciężkie... I siup do blachy najpierw białe, na to w rowek ciemne.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|