Data: 2004-01-16 10:25:14
Temat: Re: nowy wekend nowe ciasto?
Od: "Joanna" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1t151wijejs3v.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Fri, 16 Jan 2004 09:11:57 +0100, Waćpanna lub Waćpan *sMOCZYCA*, w
> wiadomości news:<bu86i6$21j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
Przesyłam sprawdzoną babke drozdzowa, bez wygniatania i dlugiego czekania,
wychodzi nawet gdy uzyjesz miksera i metalowych misek
Babka Drożdżowa nie koniecznie Wielkanocna
30gr drożdży
150gr masła
1 szkl mleka
6 żółtek
2 białka
100gr cukru
szczytpa soli
cukier puder
350gr ciepłej mąki
Zrobić zaczyn z odrobiny cukru, mleka i drożdzy.
Do zaczynu dodać 6 żółtek, dodawać po łyżce ogrzaną mąkę. Dodać cukier i
zostawić do wyrośnięcie. Ubić białka nie na sztywno. Dodać do ciasta i grzać
wyrobione ciasto w kąpieli 60 st, przez 50-60 minut. Piec w 180 st, dopóki
patyczek jest suchy. UWAGA BARDZO ROŚNIE i lubi wychodzic z formy...
Cóż im wiecej dodasz namoczonych rodzynek tym llepiej ja dodaja 100 gr i
oprószam maka by nei opadły na dno babki.
Pozdrawiam
Joanna
|