Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia winko

Grupy

Szukaj w grupach

 

winko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-15 17:06:39

Temat: winko
Od: "Bernadeta Hołda \(Usuń z adresu co niepotrzebne\)" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g kwasku
cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie jak
to policzyć lub ile ma być tego soku.
--
Pozdrwiam
Benia
gg 2661933


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-15 18:56:43

Temat: Re: winko
Od: "JerzyN" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne)"
<b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu6hbq$2ih8$1@arrakis.solutions.net.pl...
> Witam!
>
> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g
kwasku
> cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
> podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie
jak
> to policzyć lub ile ma być tego soku.

Podaj ten przepis bo coś dziwnie to wygląda.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 23:05:07

Temat: Re: winko
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne) napisał:

> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g kwasku
> cytrynowego.

Z czego jeszcze, poza kwaskiem, będzie to wino?
--
pa, BasiaBjk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 06:38:17

Temat: Re: winko
Od: "Bernadeta Hołda \(Usuń z adresu co niepotrzebne\)" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W artykule news:bu76av$bl0$2@inews.gazeta.pl,
BasiaBjk z adresu <b...@q...pl> napisał(a):


>
> Z czego jeszcze, poza kwaskiem, będzie to wino?

Winko ma być z ryżu i rodzynek + oczywiscie cukier i ten nieszczęsny kwasek.

--
Pozdrawiam
Benia
gg 2661933


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 07:22:53

Temat: Re: winko
Od: "Grzegorz Szutka" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Az tak Cie przypililo ze zima z ryzu bedziesz robic :)))))
Cytuje za http://wino.art.pl (domowy wyrob win)
"Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu.
Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać
zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i
0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co
najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną
mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach
fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach
fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do
baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do
10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite,
wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 07:26:35

Temat: Re: winko
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bu80tf$1r8$1@arrakis.solutions.net.pl>,
"Bernadeta Ho?da \(Usu? z adresu co niepotrzebne\)"
<b...@w...pl> wrote:

> W artykule news:bu76av$bl0$2@inews.gazeta.pl,
> BasiaBjk z adresu <b...@q...pl> napisa?(a):
>
>
> >
> > Z czego jeszcze, poza kwaskiem, bździe to wino?
>
> Winko ma byĺ z ry?u i rodzynek + oczywiscie cukier i ten nieszczźsny kwasek.
>
> --
> Pozdrawiam
> Benia
> gg 2661933
>
>

Cieślak w "Domowym wyrobie win i wódek" podaje, że cytryny zawierają do
6 procent kwasu. Więc, jeżeli dobrze liczę, to będzie ponad 2 litry
soku.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 12:43:46

Temat: Re: winko
Od: "batory" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No, a potem tylko należy to przpuścić na gorąco przez taki przyżąd ze
spiralką ze szklanej rurki i już
Pozdrowionka - Agnieszka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 12:58:21

Temat: Re: winko
Od: "Grzegorz Szutka" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8mdh$20i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No, a potem tylko należy to przpuścić na gorąco przez taki przyżąd ze
> spiralką ze szklanej rurki i już
> Pozdrowionka - Agnieszka
a do tego ewentualnie troszkiem zbrazawionego cukru..... uuuuu.... mlask
mlask......slinotok
:))))))))))))))))
grzesiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 13:13:13

Temat: Re: winko
Od: "JerzyN" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-E3B124.08262316012004@news.tpi.pl...
> Cieślak w "Domowym wyrobie win i wódek" podaje, że cytryny zawierają do
> 6 procent kwasu. Więc, jeżeli dobrze liczę, to będzie ponad 2 litry
> soku.

Ja mam dane, że kwasu bywa od 3-7%.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 21:41:20

Temat: Re: winko
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne)
<b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bu6hbq$2ih8$...@a...solutions.net.pl...
> Witam!
>
> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g
kwasku
> cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
> podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie
jak
> to policzyć lub ile ma być tego soku.
> --
> Pozdrwiam
> Benia
> gg 2661933
>
>
A tego wina ma być 75 - 100 litrów ?
Proporcja na 10l :
2,5 kg ryżu, 15l wody, 3 kg cukru, 25g kwasku, 100 g rodzynek, 5 g, pożywki
drożdżowej,
1 g taniny, drożdże Sherry lub Sauternes.
pozdr.Alex



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Proszę o pomoc
"mleko w proszku" - po co w przepisie na chleb?
owoce morza i td
soc smiesznego - owoce morza i ketchup ...
Pizza smazona na oleju?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »