| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-15 17:06:39
Temat: winkoWitam!
Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g kwasku
cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie jak
to policzyć lub ile ma być tego soku.
--
Pozdrwiam
Benia
gg 2661933
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-15 18:56:43
Temat: Re: winkoUżytkownik "Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne)"
<b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu6hbq$2ih8$1@arrakis.solutions.net.pl...
> Witam!
>
> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g
kwasku
> cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
> podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie
jak
> to policzyć lub ile ma być tego soku.
Podaj ten przepis bo coś dziwnie to wygląda.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 23:05:07
Temat: Re: winkoUżytkownik Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne) napisał:
> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g kwasku
> cytrynowego.
Z czego jeszcze, poza kwaskiem, będzie to wino?
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 06:38:17
Temat: Re: winkoW artykule news:bu76av$bl0$2@inews.gazeta.pl,
BasiaBjk z adresu <b...@q...pl> napisał(a):
>
> Z czego jeszcze, poza kwaskiem, będzie to wino?
Winko ma być z ryżu i rodzynek + oczywiscie cukier i ten nieszczęsny kwasek.
--
Pozdrawiam
Benia
gg 2661933
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 07:22:53
Temat: Re: winkoAz tak Cie przypililo ze zima z ryzu bedziesz robic :)))))
Cytuje za http://wino.art.pl (domowy wyrob win)
"Przepis z przedwojennego podręcznika:
"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu.
Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać
zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i
0,5g taniny."
Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co
najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną
mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach
fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach
fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do
baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do
10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite,
wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 07:26:35
Temat: Re: winkoIn article <bu80tf$1r8$1@arrakis.solutions.net.pl>,
"Bernadeta Ho?da \(Usu? z adresu co niepotrzebne\)"
<b...@w...pl> wrote:
> W artykule news:bu76av$bl0$2@inews.gazeta.pl,
> BasiaBjk z adresu <b...@q...pl> napisa?(a):
>
>
> >
> > Z czego jeszcze, poza kwaskiem, bździe to wino?
>
> Winko ma byĺ z ry?u i rodzynek + oczywiscie cukier i ten nieszczźsny kwasek.
>
> --
> Pozdrawiam
> Benia
> gg 2661933
>
>
Cieślak w "Domowym wyrobie win i wódek" podaje, że cytryny zawierają do
6 procent kwasu. Więc, jeżeli dobrze liczę, to będzie ponad 2 litry
soku.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:43:46
Temat: Re: winkoNo, a potem tylko należy to przpuścić na gorąco przez taki przyżąd ze
spiralką ze szklanej rurki i już
Pozdrowionka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 12:58:21
Temat: Re: winko
Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu8mdh$20i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No, a potem tylko należy to przpuścić na gorąco przez taki przyżąd ze
> spiralką ze szklanej rurki i już
> Pozdrowionka - Agnieszka
a do tego ewentualnie troszkiem zbrazawionego cukru..... uuuuu.... mlask
mlask......slinotok
:))))))))))))))))
grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 13:13:13
Temat: Re: winkoUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-E3B124.08262316012004@news.tpi.pl...
> Cieślak w "Domowym wyrobie win i wódek" podaje, że cytryny zawierają do
> 6 procent kwasu. Więc, jeżeli dobrze liczę, to będzie ponad 2 litry
> soku.
Ja mam dane, że kwasu bywa od 3-7%.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 21:41:20
Temat: Re: winko
Użytkownik Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne)
<b...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bu6hbq$2ih8$...@a...solutions.net.pl...
> Witam!
>
> Mam taki problem. Zamierzam zrobić wino i w przepisie mam podane 125g
kwasku
> cytrynowego. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny. Problem w tym, ze nie
> podano jaka ilość soku odpowiada 125g kwasku cytrynowego. Może ktos wie
jak
> to policzyć lub ile ma być tego soku.
> --
> Pozdrwiam
> Benia
> gg 2661933
>
>
A tego wina ma być 75 - 100 litrów ?
Proporcja na 10l :
2,5 kg ryżu, 15l wody, 3 kg cukru, 25g kwasku, 100 g rodzynek, 5 g, pożywki
drożdżowej,
1 g taniny, drożdże Sherry lub Sauternes.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |