Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza smazona na oleju?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pizza smazona na oleju?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-15 12:59:40

Temat: Pizza smazona na oleju?
Od: Jacek Białecki <y...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Mialem wczoraj okazje zjesc wysmienita pizze w... Pizza Hut :o)

Wiem, wiem, zaraz sie bedziecie zzymac, ale bynajmniej nie mam zamiaru
zapytac o przepis "jak zrobic ciasto do pizzy tak, zeby smakowala jak w
Pizza Hut", nie, nie.

O co innego idzie. Otoz jedzac to rzeczywiscie smakowite :o) ciasto nie
moglem sie oprzec wrazeniu, ze brazowiutka, pachnaca i chrupka warstewka
od spodu i z boku ciasta powstala na skrutek zasmazania na oleju...

Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...
wlasnie wczorajsza pizza troche mi tamten smak i zapach przypominala...

Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po upieczeniu?

Pozdrawiam.
--
Jacek Bialecki
$> cd pub
$> more beer


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-15 13:24:03

Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: "segka" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Jacek Białecki" <y...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:bu62hv$70q$1@news.onet.pl...
> Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po upieczeniu?
[ciach]>

Oczywiscie, ze mozna. W mojej ulubionej restauracyjce 'Marco" w Gdansku -
poradzono mi by pizze kiedy jest chlodna podsmazyc na masle.

Pzdr
KS


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 14:47:46

Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: "jot.be" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
> Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
> on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
> placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
> ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...

Jeszcze jajko i mamy tunezyjski "brique".Prawie narodowa potrawa tamze.

> Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po upieczeniu?

Mozna. Widzialem cos takiego w poludniowych Wloszech.Ale tylko raz :-)
Uliczny sprzedwca male przygotowane pizze smazyl na oliwie.
(dlugo nie moglem wyjsc ze zdumienia zreszta)


Pozdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 11:51:00

Temat: Odp: Pizza smazona na oleju?
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moze to wreszcie jest odpowiedz na pytanie, jak zrobic taka dobra chrupiaca
pizze jak z Pizza Hut.
Ja musze koniecznie wyprobowac.
Pozdrawiam.
Basiek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 21:42:17

Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: "Tes" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

segka wrote:
>> Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po
>> upieczeniu? [ciach]>
>
> Oczywiscie, ze mozna. W mojej ulubionej restauracyjce 'Marco" w
> Gdansku - poradzono mi by pizze kiedy jest chlodna podsmazyc na masle.

Z której strony?

Tes


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 22:42:37

Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: "segka" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tes" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu9mf4$qvo$1@inews.gazeta.pl...
> segka wrote:
> >> Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po
> >> upieczeniu? [ciach]>
> >
> > Oczywiscie, ze mozna. W mojej ulubionej restauracyjce 'Marco" w
> > Gdansku - poradzono mi by pizze kiedy jest chlodna podsmazyc na masle.
>
> Z której strony?

Z właściwej ;))
KS


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 13:42:33

Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Jacek Białecki:

> Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
> Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
> on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
> placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
> ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...
> wlasnie wczorajsza pizza troche mi tamten smak i zapach przypominala...

tylko ten Niemiec pewnie świetnie po turecku mówił ;-)

Nazywa się toto börek i jest czymś w rodzaju pasztecika, tylko w
większym formacie i na ogół z ciasta francuskiego. Jest jeszcze
lahmacun, bardziej piccopodobny stwór.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak to zrobić
ciasto z orzechami-prosba o przepis
kuchenka MK-1510 (mastercook) - prosba o porade/instrukcje
[P] Makaron Jua
Makaron z pesto...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »