Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.o
net.pl!not-for-mail
From: Jacek Białecki <y...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pizza smazona na oleju?
Date: Thu, 15 Jan 2004 13:59:40 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: y...@p...onet.pl@tlxt17.talex.com.pl
Message-ID: <bu62hv$70q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: tlxt17.talex.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1074171263 7194 213.25.113.17 (15 Jan 2004 12:54:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2004 12:54:23 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186896
Ukryj nagłówki
Witam.
Mialem wczoraj okazje zjesc wysmienita pizze w... Pizza Hut :o)
Wiem, wiem, zaraz sie bedziecie zzymac, ale bynajmniej nie mam zamiaru
zapytac o przepis "jak zrobic ciasto do pizzy tak, zeby smakowala jak w
Pizza Hut", nie, nie.
O co innego idzie. Otoz jedzac to rzeczywiscie smakowite :o) ciasto nie
moglem sie oprzec wrazeniu, ze brazowiutka, pachnaca i chrupka warstewka
od spodu i z boku ciasta powstala na skrutek zasmazania na oleju...
Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...
wlasnie wczorajsza pizza troche mi tamten smak i zapach przypominala...
Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po upieczeniu?
Pozdrawiam.
--
Jacek Bialecki
$> cd pub
$> more beer
|