Data: 2004-01-22 13:42:33
Temat: Re: Pizza smazona na oleju?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Białecki:
> Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
> Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
> on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
> placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
> ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...
> wlasnie wczorajsza pizza troche mi tamten smak i zapach przypominala...
tylko ten Niemiec pewnie świetnie po turecku mówił ;-)
Nazywa się toto börek i jest czymś w rodzaju pasztecika, tylko w
większym formacie i na ogół z ciasta francuskiego. Jest jeszcze
lahmacun, bardziej piccopodobny stwór.
Waldek
|