Data: 2004-01-15 12:59:40
Temat: Pizza smazona na oleju?
Od: Jacek Białecki <y...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam.
Mialem wczoraj okazje zjesc wysmienita pizze w... Pizza Hut :o)
Wiem, wiem, zaraz sie bedziecie zzymac, ale bynajmniej nie mam zamiaru
zapytac o przepis "jak zrobic ciasto do pizzy tak, zeby smakowala jak w
Pizza Hut", nie, nie.
O co innego idzie. Otoz jedzac to rzeczywiscie smakowite :o) ciasto nie
moglem sie oprzec wrazeniu, ze brazowiutka, pachnaca i chrupka warstewka
od spodu i z boku ciasta powstala na skrutek zasmazania na oleju...
Mialem kiedys okazje jesc dosyc specyficza rzecz u pewnego Niemca.
Nazywalo sie to 'burek' ('u' z umlautem, ale i tak smiesznie :o)). Bral
on dosyc duzy kawalek surowego ciasta drozdzowego, formowal na okragly
placek, kladl na to duzo miesa i warzyw, robil z tego cos na ksztalt
ogromnego pieroga i smazyl na glebokim oleju. Smakowalo pysznie i...
wlasnie wczorajsza pizza troche mi tamten smak i zapach przypominala...
Co o tym sadzicie? Czy mozna jakos zasmazac ciasto pizzowe po upieczeniu?
Pozdrawiam.
--
Jacek Bialecki
$> cd pub
$> more beer
|