| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-15 08:45:48
Temat: [P] Makaron JuaChcialabym sie z Wami podzielic moim osobistym odkryciem w dziedzinie
kuchni chinskiej. Nie zawsze bazuje ona na ryzu a czesto zawiera mieso.
Przepis jest przeze mnie sprawdzony, moj maz bardzo go sobie chwalil, a
przygotowanie jest proste i w miare szybkie. Jezeli ktos nie ma
doswiadczenia z kuchnia chinska a chcialby ja sobie odrobine przyblizyc
prosze czytac ponizej :)
MAKARON JUA
Skladniki na 4 porcje:
250g makaronu z maki pszennej (srednie nitki)
1/4 lyzeczka soli
4 grzyby mu-err (najpospolitsze do chinszczyzny jakie sprzedaja w
sklepie,ciemnobrazowe, suszone)
170g sznyclowki wieprzowej
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
100g pieczarek
2 lyzki oleju sojowego (lub oliwy z oliwek)
30g masla
30g maki
1/2l rosolu (z kostki moze byc)
50g platkow migdalowych
pieprz bialy
2 lyzeczki curry
Przygotowanie:
1.Makaron ugotowac na polmiekko
2.W tym czasie wstawic na ogien grzyby mu-err wlozone do zimnej wody.
Zagotowac je na 10min. pozostawic w wodzie. Potem wode odlac grzybki
oczyscic, odciac trzonki a kapelusze pokroic w cienkie paseczki.
3.W cienkie paseczki pokroic takze mieso, papryki i pieczarki.
4.Na rozgrzanej oleju (oliwie) obsmazyc mieso, potem najlepiej trzymac w
cieple.
5.Stopic (najlepiej w woku) maslo, lekko zrumienic na nim make. Zasmazke
zalac rosolem i krociutko zagotowac.
6.Do sosu dodac grzyby, papryke, pieczarki oraz polowe migdalowych
platkow, przyprawic curry i pieprzem. Potrzymac na ogniu.
7.Dodac mieso i makaron. Potrawe ewentualnie ejszcze raz doprawic i
przed podaniem na stol posypac reszta migdalow.
Proste prawda :D
Smacznego...ale chyba niepotrzebnie zycze bo napewno bedzie wszystkim
smakowac.
Pozdrawiam
--
Mowila liza4...ostatni pasazer Nostromo
l...@i...pl GG2066567 IRC#osiolek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |