Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.t
pinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: liza4 <l...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Makaron Jua
Date: Thu, 15 Jan 2004 09:45:48 +0100
Organization: SEUS
Lines: 47
Message-ID: <M...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: br117.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074156446 17143 80.54.188.117 (15 Jan 2004 08:47:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Jan 2004 08:47:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: MicroPlanet Gravity v2.50
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186861
Ukryj nagłówki
Chcialabym sie z Wami podzielic moim osobistym odkryciem w dziedzinie
kuchni chinskiej. Nie zawsze bazuje ona na ryzu a czesto zawiera mieso.
Przepis jest przeze mnie sprawdzony, moj maz bardzo go sobie chwalil, a
przygotowanie jest proste i w miare szybkie. Jezeli ktos nie ma
doswiadczenia z kuchnia chinska a chcialby ja sobie odrobine przyblizyc
prosze czytac ponizej :)
MAKARON JUA
Skladniki na 4 porcje:
250g makaronu z maki pszennej (srednie nitki)
1/4 lyzeczka soli
4 grzyby mu-err (najpospolitsze do chinszczyzny jakie sprzedaja w
sklepie,ciemnobrazowe, suszone)
170g sznyclowki wieprzowej
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
100g pieczarek
2 lyzki oleju sojowego (lub oliwy z oliwek)
30g masla
30g maki
1/2l rosolu (z kostki moze byc)
50g platkow migdalowych
pieprz bialy
2 lyzeczki curry
Przygotowanie:
1.Makaron ugotowac na polmiekko
2.W tym czasie wstawic na ogien grzyby mu-err wlozone do zimnej wody.
Zagotowac je na 10min. pozostawic w wodzie. Potem wode odlac grzybki
oczyscic, odciac trzonki a kapelusze pokroic w cienkie paseczki.
3.W cienkie paseczki pokroic takze mieso, papryki i pieczarki.
4.Na rozgrzanej oleju (oliwie) obsmazyc mieso, potem najlepiej trzymac w
cieple.
5.Stopic (najlepiej w woku) maslo, lekko zrumienic na nim make. Zasmazke
zalac rosolem i krociutko zagotowac.
6.Do sosu dodac grzyby, papryke, pieczarki oraz polowe migdalowych
platkow, przyprawic curry i pieprzem. Potrzymac na ogniu.
7.Dodac mieso i makaron. Potrawe ewentualnie ejszcze raz doprawic i
przed podaniem na stol posypac reszta migdalow.
Proste prawda :D
Smacznego...ale chyba niepotrzebnie zycze bo napewno bedzie wszystkim
smakowac.
Pozdrawiam
--
Mowila liza4...ostatni pasazer Nostromo
l...@i...pl GG2066567 IRC#osiolek
|