| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-14 21:53:48
Temat: KrabbenbrotJadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?
Nika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-15 13:27:10
Temat: Re: KrabbenbrotUżytkownik "Lilith" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bu4dou$2ak$1@news.onet.pl...
> Jadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?
Sprawdzilam szwedzkiego google'a pod katem tej nazwy, bo nie brzmi mi
znajomo - nie ma ani takiej.
Niemiecki google podal sporo wynikow, ale nie przegladalam - jestes pewna,
ze tak sie to pisze?
Czy mozesz podac jakies skladniki tej potrawy?
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 22:35:43
Temat: Re: Krabbenbrot
Użytkownik "Lilith" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bu4dou$2ak$1@news.onet.pl...
> Jadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?
Krabbenbrot
Zutaten für Portionen/składniki na 12 porcji
300 g Krabben/chyba jasne co
1 kl. Dose Ananas/mała puszka ananasa
2 Orange(n)/pomarancze
1 Becher Crčme fraiche / kubeczek Creme fraiche - spróbuj gęsta
słodką śmietankę
2 EL Sahne/łyzki śmietany
Salz und Pfeffer/sól i pieprz
2 EL Petersilie, gehackte/łyzki posiekanej pietruszki
1 Baguette/bagietka
Fondor/tu mam problem, wygląda na jakas przyprawę a 'la
glutaminian
ZUBEREITUNG
Die Ananas gut abtropfen lassen und klein schneiden./ A. dobrze
osączyc i drobno pokroić. Die Orangen filetieren und klein
schneiden./Pomarancze obrać z błonek i pokroić drobno. Das ganze mit der
Creme fraiche, den Krabben und der Sahne vermischen./ Wszystko wymieszać z
C.f., krabami i śmietaną. Mit Salz und Pfeffer würzen und mit Fondor
abschmecken./Doprawić solą, pieprzem i Fondor'em. Baguette in Scheiben
schneiden und mit Butter bestreichen./Bagietkę pokroić w kromeczki i
posmarowac masłem Das Gemisch darauf verteilen und mit Petersilie
bestreuen./Na nie ułożyć pastę i posypac pietruszką.
Może ktoś z niemieckojęzycznych oświeci mnie, co to Fondor? Nie ma w Dudenie
nawet.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 22:47:30
Temat: Re: KrabbenbrotUżytkownik Cherokee napisał:
> Może ktoś z niemieckojęzycznych oświeci mnie, co to Fondor? Nie ma w Dudenie
> nawet.
:)
http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html
--
pa,pa,BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 07:47:34
Temat: Odp: Krabbenbrot> http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html
Basiu,
A moglabys tak w kilku slowach napisac po polsku, bo niestety nie znam
niemieckiego i nie mam zielonego pojecia, co to jest.
A juz mam ochote na taka paste :)
Dzieki.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 13:51:54
Temat: Re: Krabbenbrot
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bu759u$94k$2@inews.gazeta.pl...
> http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html
To czytałam wczoraj, ale nijak nie mogę nic polskiego do tego dopasować:(
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 21:30:17
Temat: Re: Odp: KrabbenbrotUżytkownik Basiek napisał:
>>http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html
>
> Basiu,
> A moglabys tak w kilku slowach napisac po polsku, bo niestety nie znam
> niemieckiego i nie mam zielonego pojecia, co to jest.
Przyprawa, w składzie ma glutaminian sodu, białko roślinne, tłuszcz,
sól kuchenną, węglowodany i przyprawy. Piszą tam, że poprawia
smak potraw i że można go stosować zamiast soli.
Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
z czymś vegetopodobnym.
Pozdrawiam :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 21:37:59
Temat: Re: Odp: KrabbenbrotIn article <bu9l9e$fhih4$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>,
Ewa Dacko <e...@k...pl> wrote:
> Przyprawa, w składzie ma glutaminian sodu, białko roślinne, tłuszcz,
> sól kuchenną, węglowodany i przyprawy. Piszą tam, że poprawia
> smak potraw i że można go stosować zamiast soli.
>
> Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
> z czymś vegetopodobnym.
A co za różnica??!!
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 22:01:49
Temat: Re: KrabbenbrotUżytkownik Ewa Dacko napisał:
> Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
> z czymś vegetopodobnym.
> Evva
Evva -z Sapka? :)
Mi się to jakoś kojarzy z maggi. Widziałam, że fondor robi Knorr.
I jeszcze się zastanawiam, czy nie ma to imitować... 'fond's' (jak to
się właściwie odmienia?)?*
--
pa, BasiaBjk
* fond (wym. fą)- naturalny, bardzo esencjonalny sos wytwarzany przy
pieczeniu mięsa,uzyskiwany też z miesa i kości, są białe i ciemne f.
uzywa się do przyrządzania sosów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-17 06:24:58
Temat: Odp: Krabbenbrot> Evva -z Sapka? :)
> Mi się to jakoś kojarzy z maggi. Widziałam, że fondor robi Knorr.
> I jeszcze się zastanawiam, czy nie ma to imitować... 'fond's' (jak to
> się właściwie odmienia?)?*
> --
> pa, BasiaBjk
> * fond (wym. fą)- naturalny, bardzo esencjonalny sos wytwarzany przy
> pieczeniu mięsa,uzyskiwany też z miesa i kości, są białe i ciemne f.
> uzywa się do przyrządzania sosów.
Chyba sie skusze na te paste. Dodam troche maggi albo vegety.
Dzieki za podpowiedzi.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |