Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krabbenbrot

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krabbenbrot

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-14 21:53:48

Temat: Krabbenbrot
Od: "Lilith" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?


Nika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-15 13:27:10

Temat: Re: Krabbenbrot
Od: "*madzik*" <m...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Lilith" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bu4dou$2ak$1@news.onet.pl...
> Jadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?

Sprawdzilam szwedzkiego google'a pod katem tej nazwy, bo nie brzmi mi
znajomo - nie ma ani takiej.
Niemiecki google podal sporo wynikow, ale nie przegladalam - jestes pewna,
ze tak sie to pisze?

Czy mozesz podac jakies skladniki tej potrawy?

--
Pozdrawiam cieplo,
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 22:35:43

Temat: Re: Krabbenbrot
Od: "Cherokee" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilith" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bu4dou$2ak$1@news.onet.pl...
> Jadlam cos takiego w Szwecji.Bylo pyszne, czy znacie moze jakis przepis?

Krabbenbrot

Zutaten für Portionen/składniki na 12 porcji
300 g Krabben/chyba jasne co
1 kl. Dose Ananas/mała puszka ananasa
2 Orange(n)/pomarancze
1 Becher Crčme fraiche / kubeczek Creme fraiche - spróbuj gęsta
słodką śmietankę
2 EL Sahne/łyzki śmietany
Salz und Pfeffer/sól i pieprz
2 EL Petersilie, gehackte/łyzki posiekanej pietruszki
1 Baguette/bagietka
Fondor/tu mam problem, wygląda na jakas przyprawę a 'la
glutaminian

ZUBEREITUNG
Die Ananas gut abtropfen lassen und klein schneiden./ A. dobrze
osączyc i drobno pokroić. Die Orangen filetieren und klein
schneiden./Pomarancze obrać z błonek i pokroić drobno. Das ganze mit der
Creme fraiche, den Krabben und der Sahne vermischen./ Wszystko wymieszać z
C.f., krabami i śmietaną. Mit Salz und Pfeffer würzen und mit Fondor
abschmecken./Doprawić solą, pieprzem i Fondor'em. Baguette in Scheiben
schneiden und mit Butter bestreichen./Bagietkę pokroić w kromeczki i
posmarowac masłem Das Gemisch darauf verteilen und mit Petersilie
bestreuen./Na nie ułożyć pastę i posypac pietruszką.

Może ktoś z niemieckojęzycznych oświeci mnie, co to Fondor? Nie ma w Dudenie
nawet.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 22:47:30

Temat: Re: Krabbenbrot
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Cherokee napisał:

> Może ktoś z niemieckojęzycznych oświeci mnie, co to Fondor? Nie ma w Dudenie
> nawet.
:)
http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html

--
pa,pa,BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 07:47:34

Temat: Odp: Krabbenbrot
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora

> http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html

Basiu,
A moglabys tak w kilku slowach napisac po polsku, bo niestety nie znam
niemieckiego i nie mam zielonego pojecia, co to jest.
A juz mam ochote na taka paste :)
Dzieki.
Basiek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 13:51:54

Temat: Re: Krabbenbrot
Od: "Cherokee" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bu759u$94k$2@inews.gazeta.pl...
> http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html

To czytałam wczoraj, ale nijak nie mogę nic polskiego do tego dopasować:(

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 21:30:17

Temat: Re: Odp: Krabbenbrot
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Basiek napisał:

>>http://www.webkoch.de/lexikon/nr/1/88.html
>

> Basiu,
> A moglabys tak w kilku slowach napisac po polsku, bo niestety nie znam
> niemieckiego i nie mam zielonego pojecia, co to jest.

Przyprawa, w składzie ma glutaminian sodu, białko roślinne, tłuszcz,
sól kuchenną, węglowodany i przyprawy. Piszą tam, że poprawia
smak potraw i że można go stosować zamiast soli.

Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
z czymś vegetopodobnym.

Pozdrawiam :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 21:37:59

Temat: Re: Odp: Krabbenbrot
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bu9l9e$fhih4$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>,
Ewa Dacko <e...@k...pl> wrote:


> Przyprawa, w składzie ma glutaminian sodu, białko roślinne, tłuszcz,
> sól kuchenną, węglowodany i przyprawy. Piszą tam, że poprawia
> smak potraw i że można go stosować zamiast soli.
>
> Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
> z czymś vegetopodobnym.

A co za różnica??!!

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 22:01:49

Temat: Re: Krabbenbrot
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ewa Dacko napisał:

> Szczerze mówiąc odpuściłabym sobie albo, jak już, poeksperymentowała
> z czymś vegetopodobnym.

> Evva
Evva -z Sapka? :)
Mi się to jakoś kojarzy z maggi. Widziałam, że fondor robi Knorr.
I jeszcze się zastanawiam, czy nie ma to imitować... 'fond's' (jak to
się właściwie odmienia?)?*
--
pa, BasiaBjk
* fond (wym. fą)- naturalny, bardzo esencjonalny sos wytwarzany przy
pieczeniu mięsa,uzyskiwany też z miesa i kości, są białe i ciemne f.
uzywa się do przyrządzania sosów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-17 06:24:58

Temat: Odp: Krabbenbrot
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Evva -z Sapka? :)
> Mi się to jakoś kojarzy z maggi. Widziałam, że fondor robi Knorr.
> I jeszcze się zastanawiam, czy nie ma to imitować... 'fond's' (jak to
> się właściwie odmienia?)?*
> --
> pa, BasiaBjk
> * fond (wym. fą)- naturalny, bardzo esencjonalny sos wytwarzany przy
> pieczeniu mięsa,uzyskiwany też z miesa i kości, są białe i ciemne f.
> uzywa się do przyrządzania sosów.


Chyba sie skusze na te paste. Dodam troche maggi albo vegety.
Dzieki za podpowiedzi.
Basiek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Ciecierzyca
Gdzie Adaś Cukiernik?
Marmite
dziczyzna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »