Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Grzegorz Szutka" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: winko
Date: Fri, 16 Jan 2004 08:22:53 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: s...@p...onet.pl@pa105.rybnik.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bu83gd$r20$1@news.onet.pl>
References: <bu6hbq$2ih8$1@arrakis.solutions.net.pl>
Reply-To: "Grzegorz Szutka" <g...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pa105.rybnik.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1074237773 27712 217.96.206.105 (16 Jan 2004 07:22:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2004 07:22:53 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187018
Ukryj nagłówki
Az tak Cie przypililo ze zima z ryzu bedziesz robic :)))))
Cytuje za http://wino.art.pl (domowy wyrob win)
"Przepis z przedwojennego podręcznika:
"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu.
Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać
zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i
0,5g taniny."
Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co
najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną
mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach
fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach
fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do
baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do
10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite,
wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu."
|